Margaret Atwood: Svedectvá

Margaret Atwood: Svedectvá

Kanadská spisovateľka Margaret Atwood v knihe Svedectvá nadväzuje na svoj román Príbeh služobníčky, ktorý vyšiel v 80. rokoch.

Z výpovedí dvoch dievčat – jedného, ktoré vo fanaticky náboženskom Gileáde vyrástlo a druhého, ktoré bolo ako dieťa prepašované do Kanady – sa dozvedáme, ako krajinu a jej pravidlá vnímajú ľudia, ktorí buď nezažili niečo iné alebo majú len mediálny obraz o svojej rodnej krajine.

Prepojením medzi časmi, keď bol Gileád súčasťou USA, je postava tety Lýdie, ktorá vo svojom svedectve opisuje spôsob, akým sa Velitelia dostali k moci, ktorú si aj vďaka takým ženám ako ona neskôr udržali.

Príbeh služobníčky sa stal za uplynulých desať rokov seriálovým hitom, Margaret Atwood priznane pracuje s niektorými dejovým líniami a novovytvorenými postavami. Na druhej strane vďaka forme svedeckých výpovedí nás vedie hlbšie do podstaty a spôsobu fungovania republiky Gileád.

KT.jpeg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame