Elizabeth Strout: Olive Kitteridgeová

Elizabeth Strout: Olive Kitteridgeová

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila poviedkový román ocenený Pulitzerovou cenou.

Elizabeth Strout za svoj poviedkový román Olive Kitteridgeová dostala Pulitzerovu cenu a myslím si, že celkom právom, keďže vďaka empatii, jasnému rozprávačskému štýlu a zmyslu pre humor odhalila drámy malého mestečka na pobreží amerického Maine.

Ústrednou postavou je Olive Kitteridgeová - bývalá učiteľka matematiky na dôchodku, ktorú máme možnosť sledovať v rôznych väčších či menších prelomových životných situáciách. A netušíme, či ju máme mať radi alebo nie, pretože je vo svojich náladách a reakciách naozaj nevypočítateľná. Elizabeth Strout je však skvelá spisovateľka, Olive vidí do hlavy aj do srdca a vo chvíli, keď jej porozumieme, sú pre nás otázky, či je alebo nie je sympatická, bezpredmetné. Máme pred sebou postavu so slabosťami, ale aj s pokusmi o zmierenie sa.

V trinástich poviedkach sa stretávame okrem nej aj s jej jediným synom, manželom - láskavým lekárnikom Henrym, obyvateľmi mestečka, ktorí vo veľkej obyčajnosti žijú svoje neobyčajné životy.

olive-kitteridge-641x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame