Chrobák v hlave_FM: Európa a hranice

Chrobák v hlave_FM: Európa a hranice

Hostia:

Miroslav Lehký je ľudskoprávny aktivista. Bývalý disident, pracoval ako vyšetrovateľ Úradu pre vyšetrovanie zločinov komunizmu, blízky spolupracovník Jána Langoša v ÚPN, neskôr námestnik Ústavu pre štúdium totalitných režimov v Prahe.

Martin Dubéci je politológ a aktivista. Pracoval v NR SR ako asistent Eriky Jurínovej, viedol prezidentskú kampaň Rada Procházku. Neskôr založil think tank ALFA, je iniciátorom Výzvy k ľudskosti.

10. decembra 1989 prešiel v Bratislave dav ľudí voľne hranicou do Rakúska, akciu nazvali jej organizátori – Martin Bútora, Ján Budaj a Ladislav Snopko – Ahoj Európa. Bola nedeľa, deň ľudských práv a mrzlo. Rakúšania z Hainburgu podávali pochodujúcim Slovákom teplý čaj a všetci sa tešili. Sto tisíc ľudí videlo hrad Devín obalený do trikolóry z druhej strany železnej opony a do toho im z lode na Dunaji hral Karel Kryl svoje protest songy.

V ten istý deň v Prahe na obed menuje Gustáv Husák novú Čalfovu vládu a dve hodiny na to podáva demisiu. Ten istý Husák, ktorý v roku 1970 napísal, že "hranice nie sú korzo", odchádza do dejín porazený v deň, kedy sa hranice v jeho rodnej Bratislave korzom opäť stali. Takto sa po troch týždňoch končí prvá fáza revolúcie a odteraz bolo všetko už naozaj celkom inak.

Dnes nám – hrdým držiteľom pasu krajiny EÚ – korzo na hraniciach garantuje Schengen. No vojna v Sýrii a všebecná mizéria v Afrike aj Afganistane vyhnala na cestu milióny utečencov. Časť z nich sa dostala cez korzo Schengenu do Európy a zúfalí politici v snahe opäť získať kontrolu nad hranicami začínajú stavať nové ploty.

S Miroslavom Lehkým a Martinom Dubécim budeme pri príležitosti sviatku 17. novembra diskutovať o tom, čo vlastne znamená hranica? Pre jedného, ktorý si ju pamätá vo forme železnej opony má dodnes auru bývalej traumy, pre  druhého – toho mladšieho –  sa stala bezvýznamnou administratívnou bariérou letiskového check-in.

Budeme hovoriť o streľbe na hraniciach, ktorú si vynucoval komunistický režim a budeme hovoriť o strachu zo straty kontroly nad hranicami dnes.

A nad tým všetkým bude jedna veľká otázka: Čo sa nám to deje pred očami s našou Európou?

Zo záznamu do diskusie vstúpi Katarína Zavacká so spomienkou na tzv Šaldov Výbor na pomoc emigrantom z Nemecka a tiež  Martin Bútora a Ján Budaj, ktorí budú spmínať na akciu Ahoj Európa z roku 1989.

K počúvaniu relácie Chrobák v hlave FM  dnes o 20.00 na Rádiu FM vás pozýva moderátor Fedor Blaščák.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame