Chrobák v hlave_FM a umelá inteligencia

Chrobák v hlave_FM a umelá inteligencia

Uvedomujete si, že sa občas rozprávame s algoritmami a ani o tom nevieme?  Dnes budeme v Chrobákovi v hlave_FM hovoriť o tom, ako je to možné.

UMELÁ INTELIGENCIA. Čo to je?

Vzniklo to na letnom seminári roku 1956 v mestečku Dartmouth, kde sa zišlo pár chlapíkov, ktorí si už vtedy všimli, že tie počítače sú dosť sofistikované na to, aby sme ich začali učiť robiť veci, ktoré  robia ľudia. Potom prišli knihy, vedecké časopisy a mikročipy. Skončilo to tak, že počítač Deep blue porazil svetového veľmajstra v šachu už pred 19 rokmi. A tento rok umelá inteligencia od Googlu porazila najlepšieho hráča sveta v hre GO. Do výskumu UI dnes investujú všetci. Japan, Facebook, Google aj Microsoft.  Steven Hawking je ale skeptický a myslí si, že umelá inteligencia nás evolučne ohrozuje.

Tá téma v sebe naozaj prepája všetko možné - ťažkú vedu s hrou, algoritmy s chybami, základný výskum s aplikovaným, davovú fascináciu s nevedomosťou. Dnes sa pokúsime dať odpovede aspoň na niektoré technické, historické aj základné filozofické otázky spojené s výskumom v tejto oblasti. S Fedorom Blaščákom budú v štúdiu naživo hovoriť Marek Rosa, ktorý podniká v základnom výskume a "shooting star" akademického výskumu v tejto oblasti - Mária Virčíková.

Počúvajte nás v pondelok o 20:00.

Na fotografii: John McCarthy, Marvin Minsky, Claude Shannon, Nathaniel Rochester

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame