Chrobák v hlave_FM: Brexit

Chrobák v hlave_FM: Brexit

Briti budú 23. júna rozhodovať aj o tom, či si my budeme rok 2016 pamätať ako historický medzník. Nálady obyvateľstva sú v prieskumoch rozdelené fifty-fifty, ako to dopadne nikto nevie. V kampani ale prituhuje - líder tábora za vystúpenie Británie z EÚ Boris Johnson prirovnáva Brusel k Hitlerovi. S výnimkou The Guardian a Financial Times sú všetky relevantné média na strane brexitu. Debate dominujú ekonomické argumenty, no začína sa už hovoriť aj o zvýšujúcom sa riziku vojny v Európe (David Cameron).

So what, Great Britain?

Širšie historické a politické súvislosti vzťahov medzi UK a EU preberieme s bývalým veľvyslancom SR v Londýne a poradcom ministra zahraničných vecí Miroslavom Wlachovským a politológom a analytikom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladom Bilčíkom.

Napríklad, vedeli ste, že Británia vstúpila do ES až v roku 1973, lebo francúzsky generál Charles De Gaulle, ktorý sa síce počas vojny zdržiaval v Londýne vytrvalo blokoval vstup Británie do Európskych spoločenstiev. Chcete vedieť prečo? A ako na otázku, či Británia patrí do Európy odpovedali Winston Churchill a Margaret Thatcher?

Počúvajte Chrobáka v hlave_FM s Fedorom Blaščákom dnes večer od 20:00. 

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame