Gaučový surfer_FM: Nový Zéland

Gaučový surfer_FM: Nový Zéland

Auckland je najväčšie mesto Nového Zélandu. Je to rušné a multikultúrne mesto, kde sa sústreďuje práca, školstvo aj kultúrne či športové podujatia, čím sa trochu vymyká od zvyšku Nového Zélandu. Ale aj tu sa ukrývajú miesta, kde si človek môže užiť pokoj od ruchu veľkomesta.

2-livia-muriwai-beach3.jpg Lívia s priateľom za necelý rok precestovali Nový Zéland, kde žili ako digitálni nomádi.
Štvrť roka strávili priamo v Aucklande. V tejto krajine sa treba zamerať na prírodu, túry, krásne pláže a vodné športy.

Parky

V meste Auckland sa nachádzajú pohoria sopečného pôvodu, na ktorých sa vytvorili parky. Tieto musíte navštíviť:

Mt. Hobson v časti Remuera. Na rozdiel od Eden alebo One Tree Hill, sem nechodia plné autobusy turistov. Nájdete tu domácich vychutnávať si kávu, čítať si knihu alebo si len užívať výhľad na mesto. Je tu pokoj od ruchu veľkomesta.

Albert park sa nachádza priamo v centre. „Sú tam rôzne pamätníky, fontána a krásny výhľad na ikonu mesta Sky Tower. Floristi tam počas jesennej sezóny pripravujú zeleninovú kvetinovú výzdobu. Park lemujú napr. ružové alebo biele kapustové kvety."

3-albert-park.jpg Albert Park

Silo park je miesto, kde sa konajú kultúrne podujatia, rôzne výstavy, divadelné predstavenia, workshopy, či koncerty. Počas leta sa tu konajú aj miestne trhy, ktoré majú veľmi príjemnú atmosféru.

Shakespear Regional Park sa nachádza na polostrove Whangaparaoa, čoje trochu ďalej od centra mesta. Dajú sa tu absolvovať rôzne treky a prechádzky. Tento park je bohatý na výhľady, uvidíte odtiaľ napr. vulkán Rangitoto, ktorý je najmladší. Je tu aj krásna pláž, kde sa môžete vybrať aj na piknik a spoločnosť vám môžu robiť aj pávy.

4-whangaparaoa_ArklesBay.jpg Whangaparaoa - Arkles Bay

Pláže

Auckland je nazývaný aj „City of sails", teda „mesto plachetníc" a veľa domácich aj vlastní svoju plachetnicu.

Pláž v Arkles Bay na polostrove Whangaparaoa býva úplne prázdna a je vhodná na plávanie. Kto si chce zasurfovať alebo vyskúšať vodné športy, vhodné sú pláže Muriwai a Piha .

5-muriwai-beach.jpg Muriwai Beach

6-muriwai-beach2.jpg Muriwai Beach

Sky Tower

Dominantou mesta je veža Sky Tower. Je najvyššia na južnej pologuli. „Dá sa prejsť po prstenci tej veže - „SkyWalk" alebo sa dá absolvovať „SkyJump". Jedenásť sekúnd voľne padáte a máte nádherný výhľad na celú panorámu mesta."

7-sky-jump.jpg SkyJump

Jedlo

Hlavná ulica je Queen street, kde sa nachádzajú rôzne reštaurácie a kaviarne. Podobné sú aj časti NewMarket a Ponsonby. Je tam mnoho japonských, kórejských či indických reštaurácií, napr. reštaurácia Bolliwood na Ponsonby.

Na pivo si odskočte do podniku Vulture's Lane v časti Vulcan Lane. Výbornú kávu s výhľadom na Sky tower si môžete vychutnať v kaviarni St Kevin's Arcade na Karangahape road (na K´road).

8-auckland.jpg Auckland

Ľudia

Novozélanďania sú veľmi milí, priateľskí a ochotní pomôcť. Vždy sa s Vami radi porozprávajú. Hrdí na svoju prírodu a sú veľmi rodinne založení. Neriešia módu a dokonca nemajú problém ísť do mesta alebo do obchodného centra bosí. Toto „odkukali" od Maorov, ktorí topánky nenosia.

Maorovia sú pôvodní obyvatelia Nového Zélandu a tvoria silný základ kultúry na Novom Zélande. Organizujú kultúrne podujatia, kde sa snažia ukázať, ako sa žilo na Novom Zélande pred príchodom Európanov. Tradíciou je aj známy bojový tanec Haka, ktorým začínajú takmer všetky športové podujatia.
Aj čo sa týka jedla, majú Maorovia svoju špecialitu, jedlo s názvom Hangi. Vypočujte si Gaučového surfera_FM a dozviete sa aj to, ako sa táto špecialita pripravuje.

Gaučový surfer_FM: Nový Zéland Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


9-auckland2.jpg Auckland

Pripravila Lenka Lukáčová, foto: Lívia Tlumačová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame