Gaučový surfer_FM: Lisabon

Gaučový surfer_FM: Lisabon

profiprofilovka.jpg Lisabon je mesto priateľských, otvorených a tolerantných ľudí, domov krásneho jazyka a príjemnej oceánskej klímy. Sprevádzať Lisabonom nás bude Katja, študentka divadelného menežmentu, ktorá tu bola najprv na študijnom pobyte a tak sa jej tam zapáčilo, že si pobyt predĺžila.

Čo sa všetko dá robiť v Lisabone? Dobre sa najesť, veľmi dobre a kvalitne piť a kultúrne sa vyžiť, stačí sa len dobre pozerať. A ešte sa dá ísť aj okúpať.

Aký býva prvý dojem z Lisabonu? Mesto je rozťahané po kopcoch, je plné úzkych strmých uličiek vydláždených mačacími hlavami, autobusári po nich jazdia rýchlo. Autá chodia na červenú, chodci prebiehajú cez cestu a všetko tak nejako funguje v harmónii a porozumení.

A pre Katju?

V Lisabone je tá najmodrejšia obloha, akú si viete predstaviť. A tiež vynikajúce svetlo, najmä keď zapadá slnko.

Lisabončania sú priateľskí. Keď vidia, že ste cudzinec, ale snažíte sa rozprávať po portugalsky, tak sa toho chytia a podporujú vás.

Ľudia sú tu otvorení a spontánni, je to spôsobené oceánskym podnebím, slnkom a farebnosťou mesta.

portugalsko10.jpg

Atlantický oceán je vzdialený iba 20 minút vlakom od Lisabonu. Ten spôsobuje celoročnú oceánsku klímu, keď v lete teploty vystupujú priemerne na 35 stupňov. Oceán so sebou prináša aj rýchlo sa meniace počasie – a hlavne vietor. V zime sa zase pripravte, že väčšia zima vám bude vo vnútri ako vonku, lebo v Lisabone nemajú zavedené centrálne kúrenie.

Turistická sezóna je tu po celý rok. Vítať nový rok v Lisabone je stále populárnejšie.

Začiatkom júna sa začína letná sezóna, to znamená presný opak toho, čo u nás. Každý víkend je množstvo podujatí v centre mesta, ktoré sú zadarmo. Konajú sa tu festivaly Lisboa Mistura, Mexefest, Faz Música Lisboa, festivaly klasickej hudby. Veľa podujatí je spojených s riekou Tajo, ktorá preteká mestom.

Národnou hudbou je fado, ktoré je stále veľmi populárne. Obľubujú ho aj mladí ľudia.

Bola som na koncerte slávnej Gizela Joao,a tá povedala na úvod: Vidím, že fado je stále populárne, najmä medzi hipstermi.

Kam do múzeí a galérii?

Každú nedeľu sú tu galérie zadarmo a každú prvú nedeľu sú zadarmo veľké múzeá. Katja odporúča Lisabon milovníkom moderného umenia. Na vašich potulkách treba navštíviť Fundação Centro Cultural de Belém či Fundação Calouste Gulbenkian.

Ak máte radi umenie, ktoré nie je ohraničené stenami galérie, tak Lisabon je to pravé pre vás. Lisabon je otvorený umeleckým dušiam hľadajúcim inšpiráciu.

Z Lisabonu pochádza známy streetartista Wils, ktorý robí portréty prostredníctvom dier do omietky domov.

Známa je inštalácia Bordalla Pineiru – mýval z pozbieraných súčiastok z auta.

Na ulici tu môžete stretnúť známeho Gaspara Silvu, ktorý hrá hudbu z Angoly – kuduro.

Lisabon je povestný svojimi miradorami – vyhliadkovými terasami. Katja odporúča Miradoro Santa Catarina, odkiaľ je kásny výhľad na slávny lisabonský most. Na veľkých betónových kockách sa vždy rozloží veľa umelcov, ktorí hrajú na nástroje, a chodievajú sem hrávať aj dídžeji. Predáva sa tu domáce jedlo, blízko je lacný obchod, kde sa chodí kupovať pivo.

portugalsko9.jpg

Jedlo a pitie

Lisabončania jedia najmä ryby, ktoré sú zaručene čerstvé, keďže sú vylovené z blízkeho oceánu. Národným jedlom je Bacalhau, treska, ktorá je dovážaná z Nórska.

Medzi ďalšie typické jedlá, ktoré treba ochutnať, patria obložené chleby Pao do chorizo či Merenda de Bacon com queijo.

Portugalci sú majstri v sladkostiach. Vyskúšajte Pastéis de Nata, prípadne Pastéis de Belém.

Ak radi degustujete vína či liehoviny, tak ste na správnom mieste. Portugalci ich majú veľmi veľa druhov. Medzi najznámejšie patria Ginjinha (čerešňový likér ktorý sa pije z čokoládových pohárikov), Cachaça, vino verde (mladé víno) či Moscateis.

Kam sa tu vybrať do reštaurácie za pravým lisabonským kulinárskym zážitkom?

Hľadajte Tascy, malé lacné reštaurácie, kde dobre varia. Mimoriadne populárne sú ilegálne reštaurácie, ktoré jednoducho nemajú licenciu. O nich si radšej vypočujte v príspevku na konci článku. 

Prvé dni vašej návštevy nesmiete vynechať mestský výťah a hlavne električku č. 28. Áno, tú historickú žltú električku, ktorá prechádza cez celé centrum a ktorá je vždy plná. Pozor, tip! Bežne stojí jedna cesta 2,85 Eur, ale ak sa zdržiavate v Lisabone dlhšie, určite si zožeňte metro kartu, cestovanie je potom výhodnejšie.

Keď na blší trh, tak v sobotu na Feira Da Ladra. Ak sa vám zachce piknikovať, vyhľadajte Monsanto – les uprostred mesta.

portugalsko5.jpg

Bary

Lisabon je povestný svojim nočným životom a barmi. Tipy na tie najlepšie bary dostanete v príspevku. Klúčové slová Bairro Alto, 360 barov.

Ak trávite v Lisabone dlhší čas, určite sa vyberte na výlety do okolia. Chcete sa okúpať v oceáne? Katja odporúča pláže Carcavelos a Costa da Caparica. Tie sú najbližšie mestu. Dostanete sa tam, keď sa vyberiete za sochou Ježiša, ktorá je kópiou tej z Rio de Janeira. Ide sa k nej cez spomínaný Most 25. apríla, ktorý konštruoval ten istý inžinier, ako slávny most v San Franciscu. Ešte aj lisabonské električky sa nápadne podobajú na tie zo San Francisca.

Čo ďalej nevynechať v okolí Lisabonu? Najzápadnejší cíp Európy Cabo da Roca a historické mestečko Cascais s veľmi peknou architektúrou. Tu požičiavajú bicykle zadarmo. Nimi sa odveziete na pláže Ginsu alebo Estoril, ktoré sú vzdialené iba 10 kilometrov. Na nich sa aj dobre surfuje.

Portugalci sú vraj menej temperamentní ako Španieli, ale sú hrdí na to, že sú Portugalci. Sú hrdí na svoju minulosť moreplavcov a zámorské objavy. A ako je to s povestným južanským dvorením sa ženám? Áno, aj lisabončania to robia. Ženy, ktoré sú viditeľne cudzinky, zažívajú nevídanú pozornosť od miestnych mužov. Vypočujte si priamu spomienku v príspevku:

Gaučový surfer: Lisabon Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lisabon je tolerantné mesto vítajúce všetky slobodné duše, ktoré si vedia vychutnať život naplno. Ľahko sa vám stane, že sa zamilujete a keď odídete, budete pociťovať saudade – jednoducho bude vám chýbať.

 

Pripravil: Faun

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame