Tridsať rokov slobodnej hudby

Tridsať rokov slobodnej hudby

Aké to bolo žiť hudbou pred tridsiatimi rokmi? Byť hudobným fanúšikom, hrať hudbu či chodiť na koncerty a festivaly nebolo vôbec také jednoduché a samozrejmé ako dnes.

O svojich skúsenostiach z tých čias budú rozprávať hudobníci a hudobní nadšenci Michal Kaščák, Juraj Plánovský, Maroš Pavúk a Soňa Horňáková.

Vypočujte si ich zážitky a spomienky o zakázanom festivale, o zrušených koncertoch, o policajných výsluchoch, ale aj o prehrávkach a povoleniach, ktoré museli mať všetky kapely, ktoré chceli vtedy hrať.

Mladí ľudia boli často postihovaní za to, ako sa obliekali, aké mali účesy aj za to, že počúvali inú hudbu. Hudba iná ako z východného bloku bola nedostupná, nedalo sa vyberať. Oficiálny hudobný prúd bol umelý, mal zakrývať skutočné radosti a starosti, ktorými ľudia žili. Tí, čo boli iní a vytŕčali, to mali ťažké. A predsa bolo mnoho tých, ktorí chceli počúvať a hrať slobodnú hudbu.

Ďuro Plánovský alias Profesor Zaplátaný bol v roku ´89 činný na thrash-metalovej a hardcorovej scéne, hral v skupine Lues de Funes.

S ňou sa spája aj jeho príhoda o zrušenom metalovom koncerte a policajnom zásahu v Čachticiach. Stalo sa to v lete 1989.

Tridsať rokov slobodnej hudby - Ďuro Plánovský o zrušenom koncere v Čachticiach Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Maroš Pavúk už 27 rokov vedie hudobný klub Bombura v Brezne. Porozpráva o zakázanom hudobnom festivale – o „východočeskom Woodstocku“ v roku 1987, o policajných výsluchoch a o prenasledovaní hudobných fanúšikov vtedajšou tajnou políciou.

Tridsať rokov slobodnej hudby - Maroš Pavúk o zrušenom hudobnom festivale Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Skupina Bez Ladu a Skladu vznikla v roku 1985. Keď chceli hrať, museli ich najprv úrady preveriť a povoliť. Aké to bolo chodiť na prehrávky a čakať na povolenia, porozpráva Mišo Kaščák.

Tridsať rokov slobodnej hudby - Michal Kaščák o prehrávkach Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nielen hudba, ale aj odlišný životný štýl či dokonca niektoré športy boli v minulom režime neprípustné.

Maroš Pavúk rozpráva o zhabaných platniach a skateboardoch. Stalo sa tak v roku 1981 v Žiari nad Hronom.

Tridsať rokov slobodnej hudby - Maroš Pavúk o zhabaných platniach a skateboardoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudobníčka a kolegyňa Soňa Horňáková sa tiež zúčastnila revolučného pohybu a udalosti novembra zažila priamo tu, v budove Slovenského Rozhlasu.

Tridsať rokov slobodnej hudby - Soňa Horňáková - November 89 v Rozhlase Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník, Foto: archív Juraja Plánovského

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame