Vrátia sa niekedy hudobné CD? Ako byť zodpovedný hudobný fanúšik.

Vrátia sa niekedy hudobné CD? Ako byť zodpovedný hudobný fanúšik.

Hudobné trhy sa streamovaním dramaticky menia. Album na fyzickom nosiči už nie je základný hudobný produkt. Z hľadiska predajnosti trh dávno rozhodol, že fyzické nosiče netreba. Opak tvrdia hudobní fanúšikovia, nadšenci, ktorí chcú vlastniť hudbu fyzicky, či chcú podporiť hudobníkov a vydavateľstvá.

Digitálnym a virtuálnym sa dnes dá nahradiť už takmer všetko. Aj tak však už niekoľko rokov žijeme návratom vinylov. Je to zastaraná technológia, na ktorú sa v 21. storočí znova obrátila pozornosť. Rečou čísel však ani vinyly hudbu nezachránia. Prečo by sa malo vrátiť akurát CD, ktoré aktuálne nikto nemá rád? Alebo má?

Štatistiky predaja hudby na Slovensku kopírujú svetové trendy. Ľudia dnes konzumujú hudbu hlavne online a predaj fyzických nosičov klesá. Aj keď predaj vinylov stúpa, spýtajte sa kapiel a vydavateľov, z čoho žijú. Z predaja albumov je to stále menej.

Veľkú väčšinu trhu pokrýva streaming. Ani zisky z neho pre väčšinu hudobníkov neprinášajú dobré správy. Spotify ponúka 0,0040 za skladbu, to znamená, že za 1000 prehratí skladby sú 4 doláre. S tým, že sa do streamovacích služieb pridáva stále viac a viac hudby, podiel z koláča sa ešte viac zmenšuje.

Poďme medzi tých, čo si hudbu stále kupujú. Ako to funguje v tejto bubline? A čo si myslia o fyzických nosičov tí, ktorí ich predávajú?

CD ako médium Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kapely potrebujú CD. Ich výroba je rýchlejšia a lacnejšia ako výroba vinylu. Na koncertoch je dobré mať so sebou fyzické nosiče. Vizitky s download kódmi či odkazmi na streamovacie služby, nech sú akokoľvek nápadité, sa ľahko stratia a zabudnú. CD však nie. Kapely, ktoré nemajú to šťastie a nežijú z predaja albumov či autorských práv, žijú dnes hlavne z koncertovania. Tam je vždy príležitosť predať aj nejaké CD či LP.

CD alebo LP? Priaznivci vinylov argumentujú kvalitou záznamu, platňa má podľa nich inú dynamiku zvuku a zvuk z nej je akýsi teplejší, prívetivejší ako na CD. Je to naozaj tak?

CD kvalita Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vlastniť originál má vždy niečo do seba. Môžete sa ho dotknúť, prečítať si informácie, vystaviť si ho, ak je vizuálne pekný. Fyzický nosič je artefakt, historický prvok, ktorý vám ostáva aj pre ďalšie generácie. A hudba sa tak neutopí v digitálnom mori. Aktuálne sa okrem vinylov vracajú aj magnetofónové kazety, toto médium využívajú najmä malé, nezávislé vydavateľstvá a umelci. Výroba kazety je ešte lacnejšia než lisovanie CD.

Rovnako ako k potravinám či k oblečeniu, aj k hudbe treba pristupovať zodpovedne. Na rozdiel od životného prostredia si hudba nejako poradí a nezanikne. Čo sa môže stať s jej vydávaním a distribúciou, keď za ňu nebudeme platiť, si môžeme len domýšľať. Možný scenár je, že sa nožnice medzi kapelami, ktoré sú na vrchole a tými ostatnými ešte viac roztvoria. Hudba bude stále viac doplnkom k reklamám, počítačovým hrám či videám a hrozí, že dostať sa k rôznorodej, novej a neopočúvanej hudbe bude vyžadovať oveľa väčšie úsilie.  Zodpovedný hudobný fanúšik preto nielen streamuje, ale si hudbu aj kupuje.

A či sa ešte vrátia CD? Tak, ako sa vrátili ľadvinky či roztrhané džínsy, dá sa predpokladať, že sa čoskoro vrátime ku nostalgii z našej mladosti a ku CD. Masívneho návratu a čísiel predajnosti ako spred roku 2000 sa však už asi nedočkáme.  Ak ste sa ešte nezbavili starého CD prehrávača, tak to ani nerobte, aby ste to o pár rokov neoľutovali.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame