Kultový album_FM: Sugarcubes – Life´s Too Good

Kultový album_FM: Sugarcubes – Life´s Too Good

Life´s Too Good od Sugarcubes je prvý album z Islandu, ktorý sa dostal do sveta a ktorý ukázal, že tam vzniká niečo výnimočné. A vďaka nemu sme objavil Björk.

Kultový album: Sugarcubes – Life´s too good Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Do roku 1988 bol Island ostrov, ktorý bol známy akurát svojou prírodou. Prvý album Sugarcubes zmenil všetko. Nakopol miestnych hudobníkov a upútal na seba pozornosť hudobných fanúšikov.  A pritom moderná hudba dorazila na Island až niekedy začiatkom osemdesiatych rokov. Z prvej vlny recesistických punkových kapiel tu vznikli Sugarcubes.

Úvodný singel Birthday vyšiel ešte v roku 1987 na britskej nezávislej značke One Little Indian. Hrával ho John Peel, potom o ňom napísali v časopise New Musical Express a senzácia bola na svete. Z večera do rána o nich v Británii vedel každý, kto sa zaujímal o hudbu. Koncom roka už Sugar Cubes hrali v Amerike. Tak trochu zázrak – nebol internet a ani sa toľko nelietalo.


Life´s Too Good je hudobne post punk a new wave. Pripomenie Talking Heads alebo B52´s. Je bláznivý, uvoľnený a svojím nováčikovským prístupom exotický. Sugarcubes sa objavili v časoch, keď začala byť populárna world music, keď európski hudobníci začali hľadať inšpirácie v krajinách mimo západný svet. Sugarcubes vydali tri albumy a hrali do roku 1993, keď sa Björk vydala na sólovú dráhu. A to ostatné je história.

Za tento album dostali Sugarcubes prívlastok najväčšia rocková kapela z Islandu. A hlavne, svet vďaka nemu objavil Björk. Life´s Too Good vyšiel v apríli 1988 na značke One Little Indian.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame