Gaučový surfer_FM: Tel Aviv

Gaučový surfer_FM: Tel Aviv

Pod Izraelom si väčšina z nás predstaví svätú zem: Jeruzalem, pamiatky, históriu, ale táto krajina má aj svoju modernú a dynamickú tvár a tú predstavuje mesto Tel Aviv.

Gaučový surfer_FM: Tel Aviv Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jan_Sipocz.jpg „Tel Aviv je dosť zvláštny. Väčšinou to býva vo svete tak, že je jedna moderná štvrť a potom stará alebo pôvodná, no v Tel Avive je to zmiešané dohromady. Sú tam nejaké bauhausové domy a popri nich vyrastajú obrovské moderné mrakodrapy. A pokiaľ ide o mrakodrapy, tie tam tiež vyrastajú už dlhú dobu, takže niektoré sú úplne moderné a iné sú mrakodrapy amerického štýlu 70. rokov,“ popisuje mesto Tel Aviv fotograf Ján Šipöcz, ktorý v ňom strávil na umeleckej rezidencii dva mesiace.

foto_Jan_Sipocz2.jpg

V Tel Avive žije množstvo rozličných komunít, či už etnických, náboženských a mesto je známe aj veľkou LGBT komunitou.

„Veľmi sa mi páčilo, že ráno a večer bolo počuť kostolné zvony a zvolávanie z mešity. Potom prechádzaš uličkou a opäť stretneš veľkú židovskú komunitu, poprípade si vypočuješ, ako spievajú v synagóge. A to všetko v priebehu tridsiatich minút voľnej chôdze,“ popisuje Johny bežný deň v Tel Avive.

foto_Jan_Sipocz.jpg

Keďže je Tel Aviv prímorským mestom, je známy aj množstvom pláži, ktoré sa pozdĺž neho tiahnu. Pobrežie je obľúbeným miestom Izraelcov, radi tu trávia voľný čas, a to nielen plávaním v mori, ale aj hraním na gitare, hádzaním si lietajúceho taniera, venčením psov, grilovaním a piknikovaním. Pláže sú tiež miestom, kde sa stretávajú rodiny počas šábesu. Tel Aviv ponúka okrem mora a pláží aj množstvo trhov – zeleninových, ovocných, trhov s lokálnymi pochutinami, blšákov a tiež nočný život.

„Býval som neďaleko veľkého fleemarketu, takého blšáku, ktorý sa konal v starom meste viac-menej dennodenne okrem soboty. Tam sa mi veľmi páčilo práve to, že cez deň to bol blšák a večer, keď predavači pozatvárali, sa tam otvorili kaviarničky a stala sa z toho večerná odpočinková zóna. Inými slovami, po celý deň to bola veľmi živá ulica, veľmi spontánna. Niekedy sa nedalo prejsť, lebo ľudia sa tešili, oslavovali a tancovali.“

foto_Andrea_Kalinova.jpg

foto_Jan_Sipocz3.jpg

Keď sa rozhodujeme, kam vycestovať alebo kde žiť nejaký čas, určitú rolu zohráva aj bezpečnosť krajiny. Napriek tomu, že Izrael je každú chvíľu v stave pohotovosti, Johny sa v Tel Avive necítil ohrozene:

„Ja som tam necítil žiadne napätie, hoci som ho očakával, vedel som, že je to kontroverzná krajina a v meste je veľa vojakov. Ale cítil som sa tam bezpečne, možno aj vďaka tomu, že som často stretával skupinky vojakov alebo policajtov. Tam je totiž povinná vojenská služba pre všetkých. Na úvod bol trochu šok vidieť osemnásťročné osoby chodiť so samopalom, s trendy ruksačikom, no neskôr si človek zvykne. Navyše, dozvedel som sa, že tam nemajú náboje, takže strach som nemal vôbec. Pokiaľ nejaké napätie je, tak nie v Tel Avive, skôr v Jeruzaleme alebo v konfliktnejších oblastiach.“

foto_Jan_Sipocz5.jpg

Pripravila: Barbora Németh, foto: Ján Šipöcz, Andrea Kalinová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame