Netiketa_FM: Reddit – spoločnosť v skúmavke

Netiketa_FM: Reddit – spoločnosť v skúmavke

Používatelia internetu si vytvárajú vlastné paralelné svety. Nikde to neplatí viac ako na Reddite. Reddit je multifórum, diskusné fórum pre všetko. Sústreďuje sa tu obrovské množstvo používateľov a pozornosti, vzniká tu spoločné, neformálne vedenie a špecifická kultúra. Okrem výmeny vedenia tu vznikajú fenomény, ktoré sú zrkadlom našej spoločnosti. Na Reddite sa odohrávajú experimenty na obrovskej škále a dá sa tu dobre sledovať, čo všetko dokážu ľudia spolu vytvoriť.

Netiketa_FM: Reddit - spoločnosť v skúmavke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Myslíte si, že so svojím špecifickým záujmom či požiadavkou musíte byť jediní na svete ? Na Reddite nájdete 10 000 ľudí, ktorí to riešia rovnako ako vy! Tu sa môžete dostať k veľmi okrajovým záujmom, ale aj veľmi sústredeným komunitám. Reddit je diskusný systém, ktorý dobre funguje na zdieľanie vedenia vo veľkom. Reddit je fórum pre všetko. Na dennej báze ho používa vyše 50 miliónov ľudí. Je v A-lige internetových služieb. Tu vznikajú veľmi erudované diskusie, ale aj špecifické javy, ktoré by inde nemohli existovať. Reddit ponúka obrovskú rôznorodosť a veľa ukrytých miest, kde sa dajú nájsť hodnotné informácie. Stačí len nazrieť pod povrch, čo všetko ľudí dokáže napadnúť, a nájdete tam fantastické, až neskutočné veci.

Tak napríklad: Jeden zo sub-redditov sa volá Random Acts of Pizza. Vychádza to z Random Acts of Kindness, čiže náhodných činov dobročinnosti. Toto je náhodná dobročinnosť cez pizzu. Máte chuť na pizzu? Napíšte svoje súradnice či adresu a príde vám zadarmo. Ani neviete od koho.

pizza-2341377_1920.jpg

Na Reddite sa odohráva veľa okrajových vecí, ktoré potrebujú veľa pozornosti a koordinácie ľudí. Reddit každý rok na 1. apríla vymyslí nejaké prekvapenie, ktoré je sociálny experiment. Ten využíva charakteristiku tohto systému, že je tu veľa ľudí, ktorí sú ochotní niečo spolu robiť. V roku 2015 predstavili gombík, ktorý po kliknutí zmenil farbu. Zaujímavé bolo to, čo nastalo potom. Keď ste podržali gombík dlhšie, menil farbu. Okamžite začali vznikať fóra tých, ktorí ho vydržali držať do určitej farby. Vznikali ďalšie a ďalšie fóra, flamewary, stretnutia, na ktorých sa to riešilo... Okolo jedného experimentu sa odrazu ukázala celá spoločnosť v skúmavke!

Button.jpg

1 apríla 2017 uviedol Reddit veľké plátno. Každý, kto navštívil stránku, naň mohol zadať jeden farebný pixel. Pixel sa však na plátne neobjavil okamžite, bolo treba čakať určitý čas. Nedalo sa len tak si kresliť. Na plátne sa objavovali bodky jednej zo 16 farieb. Používatelia okamžite pochopili, že ak sa skoordinujú, môžu spoločným úsilím niečo nakresliť. Tak začali vznikať prvé obrázky. Vzápätí však vzniklo hnutie modrých, ktorí hlásali šírenie iba modrej farby, ktorou chceli zaplaviť celé plátno. V druhom rohu plátna vznikla frakcia červených, ktorá chcela urobiť to isté so svojou farbou. Vznikali diskusie, či sa majú uchovávať vzniknuté kresby, alebo sa majú mazať, diskusie, či majú právo na to, aby zabrali celé plátno jednou farbou... Celý experiment trval tri dni. Počas nich tam vzniklo množstvo sporov, konfliktov a riešení o takej „nezmyselnej“ veci.

To ukazuje, že ak máte na jednom mieste veľa ľudí, dáte im jednoduchú vec, na ktorej môžu kooperovať, čo všetko môže vzniknúť. Základné pravidlá boli naozaj jednoduché. Ak k nim pridáte niekoľko miliónov ľudí, vzniká množstvo diskusii, flamewarov a vojen. Taká simulácia civilizácie v malom počas troch dní.

April Fool2.jpg

Je to konceptuálne umelecké dielo? Svojím spôsobom áno. Je to využitie hive mind – skupinového správania sa masy ľudí. Jednotlivec tu má malý vplyv, ale keď sa jednotlivci spoja a aj napriek všetkým ťažkostiam, ako je nesúhlas či trollovanie, sa im podarí skoordinovať, tak z toho vzniká niečo unikátne a nepredvídateľné.

Experiment je unikátny svojou jednoduchosťou. Myšlienka totality jednej farby je chytľavá a možno apeluje na niečo hlboké v určitých typoch ľudí.
 

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame