Kultový album_FM: Ali Ibn Rachid

Kultový album_FM: Ali Ibn Rachid

Hokejistický album od Ali ibn Rachid je klasický album slovenskej alternatívnej hudby. V deväťdesiatych rokoch sa hudba delila na komerčnú a alternatívnu. V tých časoch hudba vychádzala väčšinou na vinyloch, vydať CD bolo neobvyklé. A vôbec, vydať album bez kontaktov na redaktorov v rozhlase a v televízii, pre kapelu, aká bola Ali ibn Rachid, bolo scifi, spomína Ľubo Burgr.

Ali ibn Rachid sa formovali od polovice osemdesiatych rokov v Prešove. Do Prešova vraj režim počas normalizácie posielal za trest nepohodlných hudobníkov, ktorí tu potom učili hudbu. Aj preto je z Prešova toľko kapiel.

Krátko po revolúcii vzniklo vydavateľstvo Zoon records, v študentskom mestečku v Mlynskej Doline v Bratislave. Tu od roku 1981 fungovalo študentské rádio Tlis, kde si aj v prísnych časoch normalizácie dovoľovali rôzne výstrelky.

Rádio bolo slušne vybavené nahrávacou a vysielacou technikou, aj preto tu tesne po revolúcii, v roku 1991, vzniklo vydavateľstvo na čele s Milošom Spišákom. Neskôr sa situácia na slovenskom mediálnom trhu zlepšila aj pre súkromné vysielanie. A tak v Bratislave začína 1. mája 1993 vysielať legendárne Rádio Ragtime, tiež na čele s Milošom Spišákom. Sem sa sťahuje aj Zoon Records.

Vydavateľstvo fungovalo iba dva roky. Za ten čas však stihlo vydať deväť titulov slovenskej alternatívnej hudby z polovice osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov.


Nápady na album zbierali Ali ibn Rachid od polovice osemdesiatych rokov. Kým konečne vyšiel, bol mnohokrát prerábaný. Nahrával sa na niekoľko etáp: v Tlise, v ukrajinskom divadle v Prešove a na záver aj v Slovenskom rozhlase v Bratislave.

Zvuk albumu bol inšpirovaný vážnou hudbou, rockom, jazzrockom a vtedajšou experimentálnou hudbou – Frankom Zappom či The Residents. Okrem hudby sú v prípade Ali ibn Rachid dôležité aj recesistické texty, spievané špecifickým východniarskym slangom.

Keď ho položíte na tanier gramofónu a začne hrať, spočiatku neviete, či to myslia vážne, alebo si z vás robia srandu.


Keď album vyšiel, Ľubo Burgr sa presídlil do Bratislavy a pôsobil v ďalšej legende – v Divadle Stoka. Tu skladal hudbu k divadelným predstaveniam. Ali ibn Rachid krátko koncertovali, no potom prestali hrať, lebo členovia sa rozutekali po svete. Bola prvá polovica deväťdesiatych rokov a po desaťročiach neslobody to konečne bolo možné.

Prvý album Ali ibn Rachid zachytáva určitý čas a určitých ľudí na určitom mieste. Vyšiel v roku 1992 na platni a na CD. Pôvodný vinyl zoženiete dnes len ťažko. Je dobre ukrytý v zbierkach hudobných nadšencov.

Pre veľký dopyt bol album vydaný v reedícii na CD vo vydavateľstve Azyl v roku 2009.

Kultový album_FM: Ali Ibn Rachid Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame