Gaučový surfer_FM: Guangzhou, Čína

Gaučový surfer_FM: Guangzhou, Čína

Gaučový surfer_FM vám pomôže pri cestovaní po európskych a svetových metropolách.

Mesto Guangzhou nám predstaví Maja, ktorá tam strávila sedem mesiacov na stáži v hoteli na oddelení sales a marketingu.

foto 1 Maja .jpg
Mária Jakabová, foto: marylcony.tumblr.com

Guangzhou je tretím najväčším mestom v Číne s počtom obyvateľov 13,5 mil. Je to hlavné mesto provincie Canton. Guangzhou je obchodné mesto, ktoré ako jedno z prvých obchodovalo so západom. Obchodná tradícia je tam zachovaná dodnes. Od roku 1957 sa tam vždy dvakrát ročne (na jar a na jeseň) koná najväčší obchodný veľtrh na svete Canton fair.

Moderná časť mesta

Medzi najznámejšie miesta v meste, ktoré musíte navštíviť, patrí štvrť Zhujiang New Town. Je to nová časť mesta s modernou architektúrou a mrakodrapmi. Nachádza sa tam aj známa budova Canton Tower, kde večer prebiehajú krásne svetelné show. Ďalšou zaujímavou stavbou je IFC Tower (International Finance Center Tower).  Na jej vrchole je luxusný hotel s barom, odkiaľ je úžasný výhľad na celé mesto. V  Zhujiang New Town sa nachádza aj múzeum cantonskej histórie a umenia Guangdong Museum, kde je po preukázaní pasu vstup zadarmo. Hneď vedľa múzea je miestna knižnica. Je to nádherná stavba, ktorá pripomína otvorenú knihu. Určite si pozrite aj budovu opery, ktorá je veľmi zaujímavá zvonku aj zvnútra.

foto 2 mesto.jpg
Výhľad na mesto Guangzhou

Parky a oddych

Ak si budete chcieť oddýchnuť od davov ľudí, navštívte Shamian Island, krásny ostrov na rieke uprostred mesta s koloniálnou architektúrou. Krásne miesto je aj park Yuntai Garden, trošku gýčová čínska záhrada, veľmi obľúbená miestnymi. V časti Liwan district, ktorá je asi najstaršia časť v meste, sa nachádza Liwan Lake park, v krásnom prostredí rieky Pearl River, s romantickými a historickými zákutiami.

Ak budete chcieť navštíviť tradičné čínske miesta, pozrite si budhistické chrámy, ktorých je tam veľmi veľa, napr. veľmi pekný je Guagxiao temple.

foto 3 liwan district.jpg
Liwan district

Najlepšie zážitky

V meste  Guangzhou nevynechajte návštevu Antic Market alebo Jade market, trhy so starožitnosťami, typickým nábytkom, nefritovými šperkami. Nefrit považujú Číňania za veľmi významný kameň, ktorému pripisujú liečivé vlastnosti.

Sun Yat-Sen Memorial Hall – krásny pamätník s krásnou záhradou. Hneď vedľa neho robia na ulici výborný street food, ktorý musíte ochutnať.

Taojin – zastávka metra na červenej linke, v okolí je veľa úžasných street food trhov, čínskych reštaurácií, obchodov. Nenechajte si ujsť ani návštevu čínskej lekárne, kde si môžete všimnúť rôzne ingrediencie tradičnej čínskej medicíny.

Beijing Lu – najrušnejšia ulica v meste

foto 4 antic market.jpg
Antic market

Okolie mesta

Ak budete mať čas, pozrite si aj okolie mesta. Blízko Guangzhou sa nachádza hrnčiarska dedina Foshan, kde sa narodil Bruce Lee. Huangpu Village je zase historická dedinka, prístav, odkiaľ sa kedysi obchodovalo so západom. Dnes je to poloprázdne miesto.

foto 5 bruce lee.jpg
Foshan - miesto, kde sa narodil Bruce Lee

Jedlo

Tradičné čínske jedlo sa však veľmi líši v závislosti od provincie, v ktorej sa nachádzate. Medzi čínske špeciality, ktoré by ste však mali ochutnať, patrí dim sum – plnené taštičky, sušené sladké mäso, čínske pivo Tsing tao, nudle, nudlové polievky, čaje, čaj z ryže a zelenej fazule, sladké polievky z tapioky, čierneho sezamu.

foto 6 jedlo.jpg
Tradičné čínske jedlo – dim sum

Gaučový surfer_FM: Guangzhou, Čína Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravila: Lenka Lukáčová, foto: marylcony.tumblr.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame