Fotka_FM: Jozef Jakubčo - Zlatá Nasťa

Fotka_FM: Jozef Jakubčo - Zlatá Nasťa

V stredu medzi 12:00 a 14:00.

Dnešná Fotka_FM si ma získala hneď viacerými spôsobmi. Je čistá, významovo nie úplne jasná a ľahko absurdná. Pritom to nie je umelecká ani dokumentárna fotografia. Je to športová agentúrna fotografia, ktorá nám navyše ukazuje nie úplne bežnú situáciu z pretekov biatlonistiek. Nie som veľký fanúšik športu, ale zábery na tváre, ktoré odrážajú vysoké fyzické vypätie, koncentrované úsilie, výkon na maximum mám bezpečne uložené vo svojej mysli – v priečinku športový výkon. Hneď vedľa sú obrázky výkrikov víťazstva, vysoko zdvihnuté ruky, úsmev, možno aj cez slzy...

Hm... kam ale s týmto záberom úhľadne uložených lyžiarok, ktoré oddychujú, možno spia, akoby ležali na svojej posteli? Veď ležia na snehu, prečo neodídu inam?

Veľmi sa mi páči tento záber, zmrazenie chvíle po výkone a po radosti. Pre mňa je nový a jemne absurdný tým, že Jozef ani v najmenšom náznaku nepriznal z celého kontextu Zimnej Olympiády v Soči nič. Len sneh a pokojne ležiace lyžiarky.

Jozef Jakubčo hovorí v rozhovore o okolnostiach vzniku fotky, ktorú ocenila porota Slovak Press Photo v roku 2014 druhým miestom v kategórii šport. Ďalšie Jozefove, oveľa tradičnejšie športové fotky zo série Zlatá Nasťa, si môžete pozrieť tu.

Fotka_FM: Jozef Jakubčo - Zlatá Nasťa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


nasta_jakubco_hi-res.JPG

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame