Rádio_FM a Radio Wave budú opäť spoločne vysielať

Rádio_FM a Radio Wave budú opäť spoločne vysielať

Hudobná scéna od klubov, cez vydavateľstvá, kultové kapely, underground a hudobných vizionárov. Rádio_FM a Radio Wave prinášajú na svojich vlnách už roky to najzaujímavejšie z alternatívnej scény, a tak sa témou najbližšieho Audioportu stanú “Premeny českej a slovenskej hudobnej scény od 90. rokov až po súčasnosť.” Spoločné vysielanie tentokrát bude hostiť pražské Radio Wave. V utorok 3. mája vás budú počas celého dňa sprevádzať domáci moderátori vo dvojiciach s moderátormi z Rádia_FM. Audioport poteší poslucháčov oboch rádií už piaty rok. Vyvrcholením bude večerný koncert slovenskej kapely Purist a českej kapely Himalyan Dalai Lama.

Spoločné vysielanie Rádia_FM a Radia Wave budete môcť počúvať v čase od 11:00 do 17:00 hod. Prvú trojhodinovku budú vysielať Veronika Ruppert (Radio Wave) a Daniel Baláž (Rádio_FM) s hudobnými publicistami Oliverom Rehákom a Pavlom Klusákom. Preberú 90. roky, spomenú si na kapely, ktoré mali našpliapnuté na úspešný rozbeh, ale záhadne zmizli a nezabudnú ani na vydavateľstvá a kluby, ktoré zrodili a podporili jednu celú generáciu hudobníkov. Nebudú chýbať ani osobné spomienky.

V ďalšom bloku ich vystriedajú Petr Bouška (Radio Wave) a Galager (Rádio_FM) s hudobným dramaturgom Radia Wave Jiřím Špičákom. Tí nadviažu na predošlé témy a poukážu na súčasných domácich vizionárov so svetovým potenciálom. S hudobným publicistom Pavlom Turekom tiež zhodnotia vývoj hudobnej scény od roku 2000 až po súčasnosť.

V utorok 3. mája vás čaká vo vysielaní Rádia_FM a Radia Wave veľa skvelej hudby a zaujímavých diskusií. Audioport ukončí večer o ôsmej koncert slovenskej elektro-popovej kapely Purist a českej elektronickej formácie Himalayan Dalai Lama.

Purist.jpg

Purist debutovali s albumom Colourful Noise v roku 2014. Ten vznikal dva roky a kapela ho nahrávala v Kodani. Trio v zložení Juraj Peták, Alan Prekop a Liam Whybrow  zahájilo v apríli mini turné po slovensko-českých mestách. V súčasnosti chystá kapela  pre svojich fanúšikov nový klip k singlu  Silence Keeps Us Alive.

Himalayan Dalai Lama.jpg

Brnianskych Himalayan Dalai Lama objavil projekt Radia Wave – Startér, ktorý podobne ako Demovnica_FM vyhľadáva zaujímavé mladé kapely, ktoré ešte nemajú oficiálneho vydavateľa. Duo Himalayan Dalai Lama tvoria  Kryštof Matěj a David Novotný. Radio Wave ich označilo za objav roka 2015 na českej elektronickej scéne. Ich debut Lama vyšiel pod slovenskou značkou Gergaz vo februári 2016 a na Radiu Wave dostal hneď priestor ako album týždňa. Ich melodické elektro  má na koncertoch vraj vysoký tanečný potenciál, takže sa poslucháči Audioportu majú na čo tešiť.

FB event: https://www.facebook.com/events/1568915353401373/

Live stream:


Audioport je vzájomný audio import/export slovenskej a českej progresívnej, nielen hudobnej scény. Koncerty súčasných slovenských a českých kapiel a interpretov sa pod hlavičkou projektu Audioport konajú dvakrát ročne – striedavo v Prahe a v Bratislave. Projekt je výsledkom dlhodobej spolupráce medzi RTVS a Českým rozhlasom. O hudobnú dramaturgiu koncertov sa starajú Radio Wave a Rádio_FM.
Audioport sa premiérovo konal v máji 2012. Od prvého spoločného vysielania sa na slovensko-českých pódiách vystriedalo už približne jedenásť kapiel, medzi nimi napríklad Jelly Belly, Fiordmoss, Kittchen, Katarzia, Fallgrapp, Deaths, Tante Elze a Martin Burlas, či Nvmeri a PzH.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame