Album týždňa : Mercury Rev - The Light in You

Album týždňa : Mercury Rev - The Light in You

V roku 2008 vydali album Snowflake Midnight, ktorý ešte podporili aj inštrumentálnym albumom Strange Attractor. Výdatná porcia novej hudby však bola na dlhých sedem rokov pre fanúšikov Mercury Rev tou poslednou. Dvojica Jonathan Donahue a Grasshopper sa však rozhodne nenudila. V ich životoch sa udialo niekoľko zásadných vecí. Od narodenia dieťaťa, smrť v rodine či dom, ktorý zničil hurikán. Všetko to však viedlo k tomu, že kapela sa vrátila s najosobnejším albumom The Light In You. Zrazu som sa začal mať taký špeciálny pocit a prišiel taký zvláštny prílev energie. Možno to bolo niečo z vesmíru, jednoducho sa ozval môj vnútorný hlas, ktorý mi hovoril, že je čas sa pohnúť vpred, že teraz je ten správny čas. Po všetkom tom, čo sa udialo, som bol pripravený vstúpiť do vody, postaviť si čln a nechať sa unášať vetrom,“ uviedol Jonathan Donahue pre Rádio_FM.

Na novom albume začali Mercury Rev pracovať počas roku 2013. A hoci ide o ich deviatu štúdiovú nahrávku, v niečom je predsa len prvá. Ide o ich debut na značke Bella Union a zároveň prvý album, pod ktorý sa ako producent nepodpísal Dave Fridmann. Dvojica Donahue a Grasshopper tentokrát radšej uprednostila nahrávanie vo vlastnom podzemnom štúdiu a album sa rozhodli si aj sami produkovať. S Grasshoperom sme tam sedávali dlhé hodiny, len sme si podávali mikrofón a veľa sme nerozprávali. Hrali sme, počúvali a občas sme si povedali: hm, je to fajn, ale skúsme to ešte raz. Keď tvoríme snažíme sa nerozprávať, snažíme sa hlavne počúvať, čo nám tie skladby hovoria,“ uviedol Jonathan Donahue. To, čo bolo počas nahrávania novinky The Light In You rovnaké ako po minulé roky bol nedostatok sebaistoty, s ktoru Jonathan roky bojuje. "Myslím, že najviac ma pri celom nahrávaní brzdilo to, ako o sebe neustále pochybujem. Veľmi mi to komplikuje život, aj keď s tým neustále bojujem a to práve vďaka tomu, že spievam a že píšem skladby. Zároveň je to ale pre mňa velká výzva poraziť ten pocit", uviedol hudobník pre Rádio_FM.

Bolo to presne to obdobie v živote, kedy sa vám všetko, o čom si myslíte, že drží pokope rozpadne, ale zároveň obdobie, kedy máte čo povedať, no lepšie ako to naraz vyhŕknuť je počkať na ten správny čas. Týmito slovami Mercury Rev ohlasovali vydanie novej štúdiovej nahrávky. Album začína pokojnými, melancholickými skladbami, v druhej polovici sa zlomí a na rad prichádzajú pozitívne, dynamickejšie nahrávky. Nejde o náhodu, bol to zámer kapely. Ten album je presne taký, aké bývajú naše životy. Je presne o tých situáciách, ktoré každý z náš zažíva. Presne vystihuje tie chvíle, keď ste hore aj keď ste dole. Sám som sa musel vysporiadať s tažkými chvíľami a musel som vynaložiť veľa síl, aby som sa z toho dostal, a pomohli mi v tom práve tie skladby. Je to cítiť hlavne z tých textov. Je to presne ten album, na ktorom som dokázal zachytiť to, ako ste na dne a postupne idete hore. Ten album je ako taká cesta – začína veľmi melancholicky, prechádza cez pocity samoty až postupne prichádza svetlo,“ prezradil v rozhovore pre Rádio_FM Jonathan Donahue.

Ešte pred nahrávaním novej štúdiovky sa dvojica Jonathan Donahue a Grasshopper na niekoľko týždňov vrátila do roku 1998, kedy vydali svoj asi najúspešnejší albumu Deserter's Songs. Ich cieľom však nebolo kopírovať, skôr zistiť, kde skončili, aby mohli opäť pokračovať. V štúdiu Jonathan Donahue a Grasshopper predovšetkým veľa počúvali, spoliehali sa totiž, že samotné skladby im povedia, čo potrebujú. Platňu dokonale vystihuje priateľstvo medzi dvoma hudobníkmi, ktorý to spolu ťahajú už od školských čias. A hoci nie je isté, či kapela prekoná úspechy starších albumov, samotný Mercury Rev tvrdia, že je to to najlepšie, čo doteraz spravili.

Aj keď sme na nový album Mercury Rev čakali takmer sedem rokov, zdá sa, že kapela začala novú éru a už sa nechystajú vytratiť. Aj vďaka nahrávke The Light In You zistili, že práve hudba je to, čo ich baví najviac. Celý život sa pri nahrávaní učíme. O tom je nahrávanie albumu – je to pre vás ako škola. Je to presne také isté, ako s celým životm. Tak ako rastiete a menite sa ako človek, tak presne tak to máte aj s hudbou. Všetko, čo zažívate, by vás malo posúvať vpred a pomôcť vám k tomu, aby ste boli lepším človekom. Je velmi dôležité vedieť reagovať na zmeny a je dôležité, aby vás nahrávanie každého jedného albumu dokázalo stále prekvapiť. Práve vtedy, keď vás už hudba prestane prekvapovať, je čas to zabaliť. Našťastie nám sa to ešte nedeje, je to ešte príliš velká zabava na to, aby sme skončili,“ uviedol Jonathan Donahue pre Rádio_FM.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame