Album týždňa: Lila Downs – Balas y chocolate

Album týždňa: Lila Downs – Balas y chocolate

Ana Lila Downs Sánchez, skrátene Lila Downs, je mexická speváčka, ktorú môžete poznať napríklad z filmu Frida alebo z festivalu Pohoda, na ktorom vystúpila v roku 2011.

Táto dcéra anglického džentlmena a Indiánky z kmeňa Mixtékov sa narodila v mexickom štáte Oaxaca a svoju hudobnú kariéru poctivo buduje už celé desaťročia. Už ako osemročná začínala so spievaním piesní v obľúbenom štýle ranchero. Hoci neskôr sa s rodinou presťahovala do Kalifornie a chodila aj do amerických škôl, nakoniec sa po otcovej smrti vrátila aj s mamou domov do Mexika, kde začala pôsobiť ako profesionálna speváčka.

Nahrávka s názvom Balas y chocolate (Strely a čokoláda) je v poradí desiatym radovým albumom Lily Downs od jej debutu v roku 1994, ak do toho nerátame výberovky, „lajvky“ a dévedéčka. Hoci Lila má v skrini aj niekoľko Grammy a účinkovanie v slávnom filme Frida, nezaspáva na vavrínoch a nahráva a koncertuje ďalej. Viac ako polovicu piesní na nový album zložila sama v spolupráci so saxofonistom Paulom Cohenom, ktorý je šéfom dychovej sekcie v jej sprievodnej kapele La Misteriosa. K takýmto songom patrí napríklad titulná pieseň Balas y Chocolate , či rádiohity ako Mano negra , Humito de copal alebo slaďák na hranici počúvateľnosti s názvom La promesa , ktorý pred faulom zachraňujú len sprievodné gitary ála americana. Viem si však predstaviť, že práve tento song funguje skvele na koncertoch so zapaľovačmi (či skôr podsvietenými mobilmi a tabletmi) nad hlavou. Je to zároveň jedna z mála piesní, v ktorých Lila na novom albume ukáže skutočnú silu a rozsah svojho hlasu.

Aká je teda vlastne novinka od Lily Downs? Pod štýlovým obalom, ktorého hlavným motívom je holografický portrét speváčky s aztéckou pyramídou a sopkou Popocatépetl v pozadí, sa skrýva trinásť šťavnatých piesní na pomedzí tradičnej mexickej hudby, popu, rocku, či dokonca s náznakmi hip-hopu. Lila Downs a Paul Cohen dali dokopy hudobné motívy, ktoré dokážu osloviť bežného poslucháča, no v aranžmánoch sa skrývajú viaceré prekvapenia – od náhlych zmien tempa až po nástroje a postupy, ktoré ako keby do jednotlivých skladieb „zablúdili“ z iných štýlov. Výsledkom je tvorivé využitie mexických hudobných tradícií, či už predkolumbovských (v tomto prípade skôr vďaka odkazom v textoch), alebo tých známejších a populárnejších mestických. To, ako je Lila úzko spojená s kultúrou svojej krajiny, je ešte viditeľnejšie vo videoklipoch, ktoré sú plné vizuálnych odkazov a symbolov niekedy až hraničiacich s klišé – hady, orlie perá, masky, lebky, pyramídy, sopky, oheň, kvety, stromy, farebné kroje, sombrero, mačeta, kukurica, šamanské tance, umenie z predkolumbovského obdobia a tak ďalej.

Na novom albume možno okrem Lily Downs a jej sprievodnej kapely počuť aj dvoch hosťujúcich spevákov. Jedno dueto s ňou naspieval Juan Gabriel, klasik mexického štýlu ranchero, ktorý má sám na konte desiatky albumov a desiatky miliónov predaných platní. Na albume spieva s Lilou svoj vlastný hit La farsante v zľahka progresívnej úprave. Po prvej minúte s tradičným mariachi soundom príde na rad nečakaná zmena rytmu aj orchestrácie, v ktorej nechýbajú dídžejské skreče a sólo na elektrickú gitaru, ale aj sprievodné zbory ako z mexickej televíznej estrády. Ďalším hosťom je kolumbijská medzinárodná megastar – spevák Juanes. S jeho pomocou vznikla skladba La patria madrina , ktorá obsahuje v texte aj vo videoklipe angažované prvky protestu proti ničeniu životného prostredia a porušovaniu ľudských práv v Mexiku s priamym odkazom na vlaňajšiu vraždu 43 študentov v meste Iguala v štáte Guerrero.

Príbeh Lily Downs je ďalším príkladom toho, ako sa človek napriek mládežníckej revolte v dospelosti chtiac či nechtiac vracia postupne ku svojim koreňom. A tak sa aj z bývalej študentky umeleckej školy v Los Angeles, ktorá si farbila vlasy na blond, počúvala The Grateful Dead a hanbila sa za to, že jej mama doma hovorí po mixtécky, stala dnes zanietená bojovníčka za práva domorodých Indiánov, spievajúca v niekoľkých pôvodných amerických jazykoch a ďakujúca v booklete svojho albumu za inšpiráciu a silu aztéckym predkolumbovských božstvám. Nech ju za to mocný Huitzilopochtli ochraňuje!


Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame