Album týždňa: Criolo - Convoque seu Buda

Album týždňa: Criolo - Convoque seu Buda

Tento týždeň patrí rubrika Album týždňa čerstvej novinke z brazílskej hiphopovej scény. Rešpektovaný rapper Criolo nahral v poradí svoj tretí sólový album s názvom Convoque seu Buda (Prebuď svojho Buddhu), ktorý oficiálne vyšiel 8. decembra. Criolo sa po svojom debute z roku 2006 zaradil medzi popredných rapperov v meste Sao Paulo, neskôr založil sériu podujatí s názvom Rinha dos MCs, v ktorej si mohli zmerať sily vo freestyle rape rôzni mladí ľudia. Druhý album Nó Na Orelha z roku 2011 mu priniesol niekoľko cien, vrátane titulu umelec roka a album roka. Teraz je tu však nové dielo, ktorého artwork aj titulná pesnička majú mierne japonský nádych.

Criolo, vlastným menom Kleber Cavalcante Gomes, sa narodil v roku 1975 na chudobnom predmestí Sao Paula v klasickej favele v domčeku zbúchanom z dosák. Jeho rodičia sa sem prisťahovali za prácou zo severovýchodu Brazílie. Neskôr sa presťahoval do štvrte Grajau, čo je iba o jednu ulicu ďalej a býva tam doteraz. Už od jedenástich rokov išiel neochvejne za svojím cieľom stať sa hiphopovým umelcom. Z čias života vo favele mu ale zostal cit pre sociálne témy a pochopenie pre ľudí pohybujúcich sa na okraji spoločnosti. Na novom albume sa nachádza napríklad aj pesnička Duas de Cinco, ktorá v roku 2013 vyšla na singli a ku ktorej urobil skvelé, aj keď poriadne temné video plné drog a detského násilia filmár Denis Cisma. Ak ste ho ešte nevideli, skúste si ho najprv predstaviť a potom svoju fantáziu porovnať s realitou.

Špecialitou nielen Criola, ale značnej časti brazílskej hiphopovej scény je vyváženosť rytmickej stránky muziky s melódiami, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Joao Gilberto alebo niektorý iný chýrny brazílsky songwriter. Výsledkom je pre ucho Európana alebo Severoameričana nezvyčajná mäkkosť, ktorá vyplýva nielen z portugalčiny, ale aj z toho, že brazílski hiphoperi si ctia svoje korene. K prvkom bosanovy, samby a ďalších brazílskych štýlov v posledných rokoch pridávajú aj retro zvuky gitár zo šesťdesiatych rokov, či miestami až džezrockové aranžmány. Príkladom takéhoto sympatického miešania štýlov môže byť napríklad aj pesnička Fermento pra massa. Keby ste ju počuli vytrhnutú z kontextu, ani na um vám nezíde, že môže pochádzať z albumu rappera!

Criolo patrí k veľmi silnej generácii miestnych hiphopových umelcov, ako sú napríklad Emicida, Rappin Hood, či DJ DanDan, ktorí nadväzujú na priekopnícku prácu svojich predchodcov. Album Convoque seu Buda podobne ako jeho úspešného predchodcu produkovala dvojica hudobníkov a producentov Daniel Ganjaman a Marcelo Cabral a mixoval ho slávny Criolov rodák, Mario Caldato Jr., ktorý má štúdio v Los Angeles a robil napríklad aj na albumoch Beastie Boys. Na novom albume Criola nájdeme i zopár čestných hostí – ocitli sa tam napríklad speváčky Tulipa Ruiz a Juçara Marçal alebo mladý rapper s prezývkou Sintese, ktorý hosťuje na pesničke Plano de Voo. V piesni sa spieva o bojoch medzi detskými gangami na uliciach brazílskych miest.

Už sme hovorili o tom, že brazílsky hiphop si vôbec nerobí starosti s hranicami žánru. Predchádzajúci Criolov album sa pohyboval v mantineloch medzi afrobeatom, akustickým džezom, sambou a hiphophom, na tom súčasnom, ktorý obsahuje desať pesničiek, počuť napríklad aj reggae (Pé de breque). Dôkazom Criolovho citu pre melódiu je pesnička Pegue Pra Ela, v ktorej sa stretávajú 60. roky s Afrikou a zvukom súčasného brazílskeho veľkomesta. Criolov prístup k hudbe medzičasom verejne pochválili aj takí brazílski klasici ako Caetano Veloso, Chico Buarque či Milton Nascimento. Veloso dokonca o svojom mladšom kolegovi povedal, že je „najväčšou nádejou brazílskej hudby“. Criolov najnovší album potvrdzuje, že jeho autor je stále v skvelej forme a dozrel na skutočného vodcu svojej muzikantskej generácie, ktorý má čo povedať aj poslucháčom mimo Brazílie – na január už má pozvánky na turné po Anglicku, Nemecku, Holandsku, Belgicku a Francúzsku.

 

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame