Ocenenie za prínos do hudby RHA 2023: Táňa Lehocká

Ocenenie za prínos do hudby RHA 2023: Táňa Lehocká

V slovenskom hudobnom prostredí pôsobí množstvo výnimočných žien. Témou tohoročných RHA bolo vyzdvihnutie ich prínosu.

Ocenenie za prínos do hudby RHA 2023: Táňa Lehocká Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na strednej škole sa nudili a chceli robiť niečo ozajstné, something real. Začali plagátmi. Táňa Lehocká a jej kamaráti Filip Drábek a Juraj Hoppan ich vo voľnom čase lepili pre bratislavský Subclub. Popritom s ďalšími známymi zbierali koncertné zážitky. Kapely, ktoré ich bavili vo Viedni, chceli vidieť hrať aj u nás. Keď sondovali, či by sa to dalo, dostali odpoveď – Zorganizujte si. Filip a Juraj z Táninej partie to skúsili.

„Bola som úplne hotová, že moji kamoši spravili koncert zahraničnej kapely v Bratislave, prišli ľudia a všetko bolo super,“ spomína Táňa. Inšpirovala sa a v máji 2011 predstavila v klube Obluda talianskych Soviet Soviet. To už bolo something real. Real Something je agentúra, pod hlavičkou ktorej odvtedy zorganizovala desiatky akcií. Ak sa vám v Bratislave naživo páčili Black Midi, White Wine, Wild Arrows a mnohé ďalšie kapely, o tieto zážitky sa organizačne postarala Táňa Lehocká.

Trpezlivosť plné kluby prináša
Zároveň sa pustila do koncertného bookingu pre viaceré kapely a časom začala rôzne projekty aj manažovať. Boli medzi nimi Isobutane, Nvmeri, Tolstoys, Swan Bride či holandské skupiny Blue Crime a Homesick. Aktuálne spolupracuje s The Ills, Pištom Kráľovičom a.k.a. FVCLVRM a českými Manon Meurt.

Za všetkým, čo spoločne dokázali, je veľa malých krokov. „Nebolo to tak, že zrazu sa stalo niečo úžasné. Veci sa diali pomaly; tu sa podaril koncert, tam sa podarila nejaká recenzia alebo niekto kapelu niekomu spomenul, a to k niečomu viedlo,“ vysvetľuje Táňa.

Dva roky napríklad prešli, kým sa The Ills, ktorí Táňu označujú za piatu členku kapely, dostali na festival Iceland Airwaves. „Hrali tam v natrieskaných kluboch a ľudia na nich fantasticky reagovali, máme odtiaľ nádherné zážitky,“ spomína.

Showcase eufórie
Pri jej mene sa mnohým vybaví Sharpe. Showcaseový festival, fascinujúci organizmus, počas ktorého sa v zákutiach Novej Cvernovky mieša publikum, kapely, promotérky, novinári, bookerky, manažéri a ďalší ľudia z profi hudobného sveta.

Táňa má pod palcom dramaturgiu a konferenčnú časť akcie. Najviac ju teší, keď na festivale niečo zafunguje, napríklad komunikácia medzi kapelou a davom, témy prednášok alebo stretnutie ľudí, ktorí časom začnú spolupracovať.

Mimoriadne dobre všetko podľa nej vyšlo na preloženom pandemickom ročníku koncom leta 2021. „To bol absolútne euforický Sharpe. Diali sa tam kúzelné veci, ktoré boli mimo nášho vnímania. Návštevníci, kapely, spíkri – všetci tam boli šťastní.“

Headlinovať na Pohode? To dáme!
Nezabudnuteľná bola aj Pohoda 2022, na ktorej Pišta Kráľovič predviedol veľkolepú FVLCRVM AV show. „Keď mi Mišo Kaščák zavolal, čo by sme povedali na hlavný stage v sobotu o polnoci, onemela som. Potom som povedala – Fúha, dobre, opýtam sa Pištu. Pišta na to, že fúha, to dáme!“

Za celou tou parádou bolo osemnásť účinkujúcich, sprievodná crew s ďalšou dvadsiatkou ľudí, z ktorých každý mal presne určenú funkciu. Na poslednú chvíľu ešte Táňa zháňala časť aparatúry, ktorá nedopatrením ostala v bratislavskej skúšobni.

„Uznanie si zaslúži Pišta. To on všetko vymyslel a odmakal. Ja som tam len pyšne stála, hrdá na neho, že sa mu to podarilo dať dokopy,“ reaguje Táňa na otázku, ako sa podieľala na legendárnom vystúpení. Pri téme Sharpe zasa zdôrazňuje, že festival by nebol, keby ho s tímom netvorili spoločne. A keď v marci 2024 preberala Rádiohlavu za prínos do hudby, symbolicky pre všetky ženy v tejto sfére, na pódium pozvala ďalšie kolegyne z hudobného sveta.

A to bolo niečo. Real something.

Pripravila: Katarína Uhrová, Foto: Martina Mlčúchová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame