RHA 2023: Shina

RHA 2023: Shina

V slovenskom hudobnom svete pôsobí množstvo výnimočných žien. Témou tohoročných RHA je vyzdvihnutie ich prínosu.

Jednou zo žien, ktoré sa nezmazateľne zapísali na našu hudobnú mapu, je Shina, s ktorou sa o jej hudobnej aj vydavateľskej kariére rozprávala Zuzana Líšková.

RHA 2023: Shina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudobníčka a zakladateľka hudobného vydavateľstva Slnko Records Jana „Shina“ Lokšenincová sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje už vyše 20 rokov. Na začiatku oboch jej srdcových a navzájom prepojených činností bola spolupráca s Danom Salontayom a ich skupina Dlhé diely, s ktorou chceli nahrať album. Na to, ako toto obdobie vyzeralo, spomína Shina.

Shina: „Slnko bolo taký vedľajší produkt našich hudobných ambícií. Založili sme si kapelu a nevedeli sme, kam to celé pôjde. Mali sme ešte aj oddelené pesničky, Dano a ja. Ale veľmi skoro to začalo mieriť k tomu, že to ideme nahrať a niečo z toho bude. A vtedy začne človeku napadať, čo s tým... No a v tej situácií v roku 2000-2001 nám zrazu napadlo, čo keby sme to urobili sami?“

Založili spolu nezávislé hudobné vydavateľstvo Slnko Records a svoj prvý album September vydali len o pár mesiacov neskôr. Najskôr nemali veľké vydavateľské ambície a vydávali len svoje albumy, ale postupne sa začali ozývať spriatelené hudobníčky, hudobníci a skupiny – a už sa to rozbehlo. Aktuálne sú na čísle 165 v prideľovaní čísel vydaným či plánovaným albumom.

Shina: „Veľa rokov vychádzali tak štyri albumy ročne. Vždy skoro náš nejaký album, Živé kvety, potom sa pridali Tu v dome, Ján Boleslav Kladivo, Sonička Horňáková, Zuzka Homolová... Boli sme široko generačne rozostúpení. A takto to bolo veľmi dlho, až do roku 2013, kedy sa niečo stalo, vôbec neviem čo. Moja ambícia nebolo rozširovať vydavateľstvo, to vôbec nie, lebo my sme vtedy veľa hrali a veľa sme cestovali, takže to bolo pre mňa tak akurát, tých 4-5 albumov. Zrazu sme skočili na 10, 11 až 12 albumov za rok a odvtedy to tak je.“

Napriek vyššiemu počtu vydávaných albumov zostalo Slnko Records malým vydavateľstvom zameraným prevažne na domácu alternatívnu scénu. K vydávaným umelkyniam a umelcom patria aj Katarzia, Jana Kirschner, Korben Dallas, Modré Hory, Billy Barman, Katarína Máliková, Bad Karma Boy a mnohí ďalší. Stále však vydávajú aj Longital – ako sa skupina Dlhé diely v roku 2006 premenovala a pod týmto názvom vydala svoj šiesty album Výprava.

Shina: „Nikomu neradím meniť meno. Je to strašné... Človek príde o mnohých ľudí, ktorí už vlastne nikdy nezistia, že ich kapela sa premenovala... Stále sme sa s tým stretávali a bolo pre nás trochu náročné prejsť do toho nového sveta. Ale my sme vtedy veľa cestovali do zahraničia a na druhej strane, toto nám nový názov uľahčil.“

Shina skladá piesne, spieva, hrá na bezpražcovú basgitaru a na klavír. Hrať a skladať pesničky začala už v 14-tich, ale ďalších 15 rokov jej trvalo, kým samu seba presvedčila, že hudbe sa chce a musí venovať naplno. Veľmi pomohlo, že sa na prelome tisícročí stretla s hudobníkom Danom Salontayom.

Shina: „Bol to míľnik, že som stretla Dana Salontaya. Bolo to fantastické, lebo on mi strašne pomohol znovu sa vrátiť k hudbe a nájsť zároveň niečo, čo som tam predtým nikdy nemala, alebo mala som to inak. Jemu to zároveň tiež pomohlo, lebo som ho potiahla svojou energiou, takým tým poďme, poďme, poďme, musíme niečo zrealizovať...Takže sme sa navzájom ťahali.“

Skupina Longital našla svoje témy aj znenie a všetkých svojich 11 doteraz vydaných originálnych albumov nahrala v slovenčine. Tým zatiaľ posledným je Dočista z roku 2022.

Členovia skupiny vydali aj samostatné albumy a zrealizovali niekoľko rôznych spoluprác. Len pred pár dňami začali v Longitale plánovať tvorbu a nahrávanie svojho nového albumu. Ako pri tých ostatných, aj teraz majú v sebe nazbierané témy a hudobné nápady a tie potom spolu doťahujú do finálnej podoby.

Shina: „Pracovný názov sú Piesne radosti. Mali by to byť piesne, ktoré sú výsledkom mojej práce s mysľou. Vysporiadanie sa s tým, čo nám lieta v hlavách, na čo reagujeme a s čím si robíme veľké problémy a ako z toho von.“

Shina sa vo svojej hudobnej, textárskej tvorbe, ale aj vo svojom živote sústreďuje na pátranie po vnútornej radosti a hľadanie rovnováhy a pevného základu v sebe samej. Jej zámerom je doslova dať von myšlienky, ktoré prešli jej vnútorným prežívaním a sprostredkovať svoje videnie sveta.

Pripravila: Zuzana Líšková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame