Album týždňa: Elbow - Audio Vertigo

Album týždňa: Elbow - Audio Vertigo

Ich frontman Guy Garvey pred pár dňami oslávil päťdesiatku a práve na toto obdobie si s kapelou naplánoval aj vydanie albumu číslo desať. Albumu, o ktorom sa opäť raz hovorí ako o tom, na ktorom Elbow opäť prekvapujú. Na novinke Audio Vertigo dostali veľký priestor synťáky, orchestrálne momenty či africké rytmy. Pri nových Elbow sa budete tentokrát nielen zamýšľať, ale kapela vás aj roztancuje. Čo Elbow ani tentokrát nechýba sú však silné texty. Guy Garvey sa na marcovej novinke nesnažil reflektovať na to, čo sa okolo nás aktuálne deje, no skôr odpútať vašu pozornosť a aspoň na čas vás zobrať preč od každodennej reality. Na albume nechýba humor, ale ani čistá láska Elbow k hudbe, ktorú robia stále s rovnakou radosťou a chuťou objavovať.

Deviaty album Flying Dream 1 kapela Elbow vytvorila počas pandémie, v čase lockdownu, kedy nemohli tvoriť spoločne a nahrávať museli tak ako väčšina kapiel na diaľku. Nie je tak žiadnym prekvapením, že čerstvý album sa rozhodli nahrávať spoločne v jednej miestnosti a aspoň na čas sa vrátiť do obdobia, kedy ako mladí chlapci trávili čas spoločne v garáži. „Ten album bol veľmi jemný, hĺbavý, vracal sa do čias môjho detstva, rodičovstva. Riešil všetky tie témy, na ktoré bol práve počas pandémie ten správny čas. Ale všetci vtedy vydávali albumy. Vyšiel v rovnaký deň ako album Adele. Ten album sa úplne stratil v záplave iných albumov,“ uvíedol k predošlej nahrávke Guy Garvey. Tentokrát dúfajú, že albumu sa dostane pozornosti, ktorú si zaslúži, aj keď tento raz nejde o žiadny jemný album. Elbow sa opäť vyjadrujú k tomu v akom svete žijeme, so sebe vlastným humorom aj tvrdosťou.

Elbow sú už od roku 2008, od vydania albumu The Seldom Seen Kid verní jednému producentovi. Aj novinku Audio Vertigo produkoval ich klávesák a backing vokalista, Craig Potter, ktorého stále viac a viac baví hip hop, čo občas prepašuje aj do tvorby svojej materskej kapely. Tí sa ale netaja tým, že nový album je mixom ich obľúbenej hudby a žánrov za ostatné roky a mená, ktoré ich inšpirovali ani neskrývajú. „Počuť tam všetko. Vplyv labelu Stiff Records, rannú tvorbu Elvisa Costella až po mená ako Afrika Bambaataa. Na naše vplyvy sme hrdí,“ uviedol Guy Garvey pre NME. Ako dodal, na albume počuť napríklad aj garážový či funkový zvuk od kapely The Meters, ktorá je na scéne už od 60.rokov.

Texty o frontmanovi, ktorý je často na pokraji šialenstva, skrachované a toxické vzťahy, do toho špinavé gitary, poriadne bicie a groovy sound. Takto album Audio Vertigo definovali samotný Guy Garvey tesne pred jeho vydaním. Kapela ho nahrávala počas minulého roka v štúdiách členov kapely. Skladby na desiaty album tvorili spoločne, v jednej miestnosti a novinkou bola aj nová textárska posila. Do tvorivého procesu sa tentokrát zapojil aj bubeník kapely Alex Reeves, ktorý podľa slov Guya Garveyho priniesol tak potrebný čerstvý vzduch do ich tvorby a pomohol im naplniť ich hlavnú ambíciu - znieť inak a opäť prekvapiť. Čo bolo ale pre kapelu podstatné bolo to, aby sa počas nahrávania albumu hlavne bavili a to je niečo, čo, ako Guy Garvey úprimne priznáva, už roky počas nahrávania nezažili.

Nahrávanie albumu si možno aj vďaka skúsenosti z pandémie kapela hlavne užila. Bavilo ich byť spolu a radosť z hudby preniesli aj na marcový album, ktorý napriek tomu, že rieši temné témy, až tak temne neznie. Kapela pri nahrávaní albumu musela myslieť aj na to ako budú skladby z neho znieť naživo. Elbow totiž dnes patria medzi veľké kapely, ktoré vypredávajú veľké haly a tak potrebovali do svojich setlistov pridať aj skladby, ktoré budú dobre znieť aj na veľkých pódiách. „Intimita akú vám ponúkajú koncerty v divadlách má svoje čaro a milujem to, no rovnako tak milujeme 20 tisíc ľudí, ktorí spolu s nami spievajú naše skladby. Neviem sa dočkať, kedy to opäť zažijeme,“ uviedol Guy Garvey pre NME, ktorý s kapelou už čoskoro vyráža aj na turné. A skladby, ktoré budú výborne fungovať práve vo veľkých arénach nájdete aj na albume Audio Vertigo.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame