Album týždňa: The Black Crowes – Happiness Bastards

Album týždňa: The Black Crowes – Happiness Bastards

Americká legenda The Black Crowes je tu s novým, v poradí už desiatym, štúdiovým albumom! Je to nahrávka v mnohých ohľadoch špecifická a výnimočná. Ide o prvý album od roku 2019, kedy sa The Black Crowes opäť dali dokopy, hoci v roku 2015 ohlásili definitívny rozpad. A ide o zbierku úplne nových skladieb – čerstvý materiál sme v prípade The Black Crowes nepočuli od roku 2009 a albumu Before The Frost... Until The Freeze.

The Black Crowes vznikli už v roku 1984. Sú z amerického Juhu, z Atlanty v štáte Georgia. Tamojšia scéna by sa síce historicky dala charakterizovať ako silne hip-hopová – veď sú odtiaľ napríklad aj Kris Kross či OutKast, no fanúšikom kvalitnej gitarovej hudby určite niečo hovoria mená ako Mastodon, Sevendust, Deerhunter či práve The Black Crowes.

Tí debutovali v roku 1989 veľmi úspešným albumom Shake Your Money Maker, no najväčšia sláva prišla o tri roky neskôr s druhým radovým albumom The Southern Harmony And Musical Companion. Ikonický album zo začiatku 90. rokov minulého storočia sa dostal až na vrchol rebríčka Billboard 200.

V hudbe The Black Crowes sa spája energia garážovej scény, psychedelický pop 60. rokov, južanský rock a blues; v mnohých ohľadoch sú samozrejme aj americkou odpoveďou na The Rolling Stones a je fascinujúce, že svoje najslávnejšie časy zažili v dobe, keď celému svetu vládol grunge.

Zakladajúci členovia The Black Crowes sú bratia Chris Robinson a Rich Robinson. Obaja spievajú a hrajú na gitaru, Rich je hlavný vokalista a okrem toho hrá aj na harmoniku. Ako to už s bratskými dvojicami na hudobnej scéne niekedy býva, celé roky spolu vôbec nekomunikovali. Ich veľký návrat ohlásený v roku 2019 je vlastne takým malým zázrakom. Nehovoriac o celej novej nahrávke Happiness Bastards.

Za fantastickým zvukom nového albumu od The Black Crowes sa skrýva veľké meno súčasnej zvukárskej a producentskej scény. Jay Joyce je producentom, ale rovnako tak skladateľom a hudobníkom; jeho podpis je pod nahrávkami takých mien ako the Wallflowers, Patty Griffin, White Reaper, Cage The Elephant alebo Halestorm.

Ako hudobník sa svojou gitarou ocitol v službách už spomínaných The Wallflowers, ale aj u Macy Gray či Iggyho Popa. Je to proste ťažká váha producentského biznisu, umelec oceňovaný aj v rámci Grammy. Nahrávka Happiness Bastards znie najmä vďaka nemu tak úderne, čisto a krásne dynamicky.

The Black Crowes nielenže nahrali prvý album po pätnástich rokoch, ale štyridsať rokov od svojho vzniku oslávia veľkou šnúrou po Amerike aj Európe. Celé sa to začína už 2. apríla v Nashville, európska časť celého turné má zastávky aj v Londýne, Bruseli, Amsterdame, Paríži, k nám najbližšie asi v Berlíne alebo Frankfurte.

The Black Crowes to teda myslia vážne. Ako sami hovoria, po dekádach plných sexu, drog, bitiek, rozpadov a rozchodov, všetky nezmysly hádžu za hlavu a budú spolu oslavovať ich spoločnú lásku v rock’n’rolle.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame