Album týždňa: IDLES - TANGK

Album týždňa: IDLES - TANGK

Ani tento týždeň nebol výber albumu do rubriky celkom jednoznačnou záležitosťou - o našu priazeň sa uchádza minimálne päť pozoruhodných počinov: hravý art-rocker William Doyle, švédska romantická temnota El Perro Del Mar, moderné country Grandaddy, doposiaľ najbizarejšia zbierka coververzií Nouvelle Vague a napokon punk, ktorý nie je len punkom. Našim albumom týždňa je novinka Idles.

Najprv k tomu čudnému názvu albumu - Tangk. Skúmať môžete koľko chcete ale neprídete na nič. Kapela nechcela odkázať k ničomu a nikomu, je to skrátka len také zvukomalebné slovo, môže pripomínať úder do strún na gitare, ale aj moment očarenia novou láskou. Tak to aspoň tvrdí samotná kapela.

V súvislosti s kapelou sa často vyskytuje označenie punk. Nie je úplne presné, ak by sme mali údernú no predsa svojim spôsobom sofistikovanú hudbu Idles predsa len nejako označiť a nesnažiť sa vynájsť teplú vodu, poslúžiť by nám pre lepšiu orientáciu mohol napr. termín new wave, ktorý na prelome siedmej a ôsmej hudobnej dekády minulého storočia označoval hudbu kapiel, vychádzajúcich z trojakordového punku, no podvedome ukotvených v art či dokonca progresívnom rocku. Napokon, posúdťe sami: takto znejú Idles keď sa rozhodnú vtipne použiť legendárny automat Linn Drum a imitovať ním bubeníka hrajúceho afrobeaty.

Je to prvý album so slávnym producentom Radiohead Nigelom Godrichom. A keďže Radiohead, tak aj punkáči si sadli za klavír a presne tak vznikla úvodná skladba albumu. Idles klavírnych, takmer ambientných čísiel v Godrichovom štúdiu nahrali viacero, minimálne sedem. “Albumové intro, IDEA 01, nebola úplne prvá vec, ktorú Mark Bowen vymyslel, bola až siedmym nápadom, lenže Mark si to zabudol číslovať a tak vzniklo označenie 01,” komentujú úvod novinky Idles.

“Chceli sme nahrať album o láske a tanci a chceli sme aby ste cítili život a nie akési väzenie uprostred elektroniky,” vyjadrujú základnú hudobnú myšlienku svojej novinky Idles. Elektronika ako taká pre nich samozrejme nie je žiadny donkichotský veterný mlyn, majú podľa všetkého na mysli všadeprítomný prefabrikovaný a uniformný sound bez štipky reálneho života či zvuku.

Idles-Tangk.jpg

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame