Album týždňa: Helado Negro - Phasor

Album týždňa: Helado Negro - Phasor

V roku 2019 navštívil University of Illinois, kde strávil päť hodín sledovaním mašiny Sal Mar, teda komplexu vintage syntetizátorov, ktoré dokážu tvoriť zvuky neobmedzených možností. Bol to taký silný zážitok, že sa rozhodol svoje pesničkárstvo posunúť na iný level. Nahral album, ktorý nie je len kulisou, ale aby ste z neho mali úplný zážitok, vyžaduje si vaše sústredené počúvanie. Zatiaľ čo jeho predošlý album Far In vychádzal v období pandémie a bol poznačený lockdownom, jeho Phasor je o tom aké je to opäť opustiť svoj byt, cítiť slnko na pokožke a byť opäť medzi ľuďmi. Na ôsmom albume mal Roberto Carlos Lange dve jasné inšpirácie. Prvou bola Lupe Lopez, ktorá v 50.rokoch pracovala pre známu značku gitár a druhou bola skladateľka a akordeonistka Pauline Oliveros.

Helado Negro vydal už osem albumov, čo však doteraz nestratil je istá naivita a hravosť, ktorá jeho tvorbu sprevádza roky. V štúdiu vždy rád objavuje a necháva samotnú hudbu, aby ho doviedla do cieľa. Presne tak to bolo aj s novinkou Phasor. „Nikdy som nebol tým klasický pesničkárom a spevákom. Nefungujem tak, že si sadnem a tvorím a potom idem do štúdia s jasnou predstavou. Keď tvorím, tak s tou hudbou žijem, stále hľadám nové zvuky, premýšľam na nimi a potom prichádzajú melódie a harmónie,“ uviedol pre npr.org Helado Negro. Jedna vec sa ale tentokrát zmenila. Helado Negro mal pocit, že osobných nahrávok, na ktorých sa hudobníci spamätávajú zo svojich starých tráum už vzniklo viac ako dosť, on sa tak rozhodol na novinke fantazírovať a spraviť skladby, ktoré nebudú až také priamo, skôr plné dvojzmyslov.

Helado Negro žil dlhé roky v Brooklyne a Brooklyn inšpiroval aj niekoľko skladieb na novinke Phasor, no najväčšou inšpiráciou mu bol jeho nový domov Ashville. Roberto Carlos Lange mal totiž pocit, že potrebuje spomaliť, vypustiť zo svojho života fomo, nájsť pokoj a tiež nové vplyvy do svojej hudby. Ďalšími inšpiráciami mu boli knihy či filmy a možno prekvapí, že nové skladby inšpirovalo aj jedlo, lebo ako Helado Negro pripomína, ste to čo jete. On počas nahrávania nového albumu jedol hlavne ryby. A možno aj preto máte z jeho novinky pocit, že si s jeho hudbou plávať niekde v oceáne či mori. Na albume Helado Negro aj tentokrát kombinuje skladby v angličtine aj španielčine.

Album Phasor Helado Negro označuje ako ódu na bežný život a poctu ľuďom, ktorých miluje. Helado Negro sa pri prácach na novom albume však nesnažil len čo najskôr dostať do cieľa, dôležitý bol pre neho aj samotný proces vzniku skladieb, ktorý si chcel poriadne užiť. Celý čas bol zvedavý, čo všetko dokáže vytvoriť a novým skladbám doprial čas, na nič netlačil. Zámerne sa vyhýbal tomu, čo už pozná a neustále sa staval pred nové výzvy. Riadil sa tým, že aj úplné maličkosti, dokážu urobiť veľký rozdiel. „Tie skladby sú ako ovocie, no mňa zaujímalo hlavne to, čo je pod tou špinou. Bol to magický proces. Uvedomujem si, že sú ľudia, ktorí chcú len ovocie a nič iné ich nezaujíma. Ja nechcem len ovocie, chcem ho aj vypestovať,“ uviedol Helado Negro.

Hoci Helado Negro tentokrát na albume stavil na fikcie a skladby nie sú o jeho vlastných skúsenosti, stále si vyberá témy, v ktorých sa nájde každý z nás. Vo svojej hudbe sa venuje hlavne vzťahom, na novinke Phasor však objavil opäť nové témy, ktoré mu do života priniesol manželstvo. Roberto Carlos Lange je dnes ženatý, žije spokojný rodinný život a práve spokojný vzťah stavia na prvé miesto. Nahrávka Phasor však nie je len optimistickým a šťastným albumom, miestami čakajte aj smútok, melanchóliu či bolesť zo straty. Z albumu je cítiť obrovskú slobodu vďaka ktorej sa Roberto Carlos Lange nenecháva obmedzovať žiadnymi žánrami ani náladami.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame