Kultový album_FM: Underworld - Dubnobasswithmyheadman

Kultový album_FM: Underworld - Dubnobasswithmyheadman

Dubnobasswithmyheadman, tretí album Underworld, má tridsať rokov, vyšiel 24. januára 1994.

Kultový album_FM: Underworld - Dubnobasswithmyheadman Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako synthpopovej kapele sa Underworld príliš nedarilo. Našťastie to nevzdali a Karl Hyde a Rick Smith zužitkovali svoje dlhoročné skúsenosti na trojke Dubnobasswithmyheadman. Pridal sa k nim mladík DJ Darren Emerson, ktorý im pomohol pochopiť o čom je elektronická tanečná hudba. Vznikla elektronická doska, kde je aj synth-pop, aj techno, aj dub, kde sú Underworld na vrchole svojej tvorivosti, experimentovania a otvorenosti.


Dubnobasswithmyheadman mohol byť jednoduchý, tanečný album. Je to ale hybrid pesničiek a elektronickej hudby, sú tu aj gitary a vokály, ale použité ináč ako doteraz, texty sú voľný prúd myšlienok. Sú tu euforické melodické, ale aj pomalé a hĺbavé piesne, a tiež hymny ako Cowgirl alebo Dark n´long.


Možno tým, že Underworld mali už predtým dlhú históriu robenia hudby, ich kompozície prekonávajú žánrové a dobové technické obmedzenia, a tým je album nadčasový.  Dubnobasswithmyheadman je vizionársky, dospelý elektronický album s dušou: epický, emocionálny a ľudský. A ešte aj tanečný.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame