Album týždňa: Future Islands – People Who Aren’t There Anymore


Album týždňa: Future Islands – People Who Aren’t There Anymore


Aký je nový album od Future Islands celých desať rokov od zlomovej nahrávky Singles? Vtedy svojím singlom Seasons (Waiting On You) doslova zbúrali rebríčky hudobných znalcov s dobrým vkusom a ich vystúpenie v prestížnej Late Show Davida Lettermana v marci 2014 bolo dokonca najsledovanejším na jej youtubovom kanáli. Máme však rok 2024 a Future Islands sú tu s post-covidovou nahrávkou s krásnym žlto-červeným obalom. Je celá o vzťahoch a o ľuďoch, ktorí už nie sú medzi nami.



Siedmy štúdiový album od Future Islands a už štvrtý na kultovej značke 4AD začal vznikať ešte v roku 2020 a jeho skladanie a nahrávanie bolo úspešne ukončené minulý rok. Z produkčného hľadiska si jeho tvorbu zastrešila samotná kapela spolu s dlhoročným spolupracovníkom Stevenom Wrightom. Ten sa zhostil aj mixáže, pomáhal mu v tom štúdiový mág Chris Coady, ktorý je známy nielen produkovaním albumu Singles od Future Islands, ale tiež spoluprácou s takými menami ako TV On The Radio, Yeah Yeah Yeahs, Grizzly Bear či Beach House. 


Za zmienku naozaj stojí aj veľmi pútavý obal albumu, ktorý má na svedomí umelec Beedallo z Nového Mexika. Ten dodal kapele nielen obal, ale aj názov celého albumu.
Ako to už s umeleckými dielami vznikajúcimi okolo roku 2020 býva, aj novinka Future Islands reflektuje úzkosť z pandémie a problémy so vzťahmi uprostred lockdownov. V tomto prípade ide o skutočný smutný príbeh frontmana Samuela T. Herringa a korózie jeho vzťahu na diaľku v tých pohnutých a náročných mesiacoch.



Čaro hudobného štýlu Future Islands spočíva určite aj v rôznorodosti žánrov, z ktorých jednotliví členovia kapely vychádzajú. Kým spevák Sam Herring vyrástol na hip-hope, klávesák Gerrit Welmers mal rád punk a heavy metal a basák a gitarista William Cashion zasa indie rock, grunge, ale tiež new wave, takže veľa synth-popových vplyvov v hudbe Future Islands je práve od neho. 
Medzi ďalšie veľké vplyvy patrili aj legendy ako The Cure, She Smashing Pumpkins a zvuk basgitary v štýle Joy Division a New Order a The Pixies a The Breeders.



Novinka Future Islands zabodovala aj u kritikov, jej priemerné bodové hodnotenie spočítané  zo všetkých podstatných a dôležitých zdrojov vychádza na 7,5 boda z desiatich možných. Zostáva dúfať, že sa podarí aj slovenským fanúšikom vidieť Future Islands v blízkej dobe a v dostupnej vzdialenosti naživo. Veď ako hovoria samotní americkí umelci, ich koncerty sú pre nich priam fyzickou záležitosťou. Je pre nich veľmi dôležité, aby ľuďmi hýbali – či už navonok alebo emočne v ich vnútri.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame