Album týždňa: Bill Ryder Jones - Iechyd Da

Album týždňa: Bill Ryder Jones - Iechyd Da

Kedysi bol členom kapely The Coral, od roku 2008 má ale veľmi slušne rozbehnutú vlastnú kariéru. Spolupracoval s Grahamom Coxonom, The Arctic Monkeys či The Wytches a nahral už päť sólových albumov. Ten najnovší označuje ako ten najlepší a dokonca otvorene priznáva, že nie so všetkými albumami z minulosti je na sto percent spokojný. Januárová štúdiovka je ale iná. Bill Ryder Jones na nej ukazuje čo sa za tie roky naučil, nabral sebavedomie a posunul sa vpred aj ako pesničkár. Inšpiráciu hľadal v hudbe The Beatles či The Wu Tang Clan, teda v hudbe, ktorú počúval ešte ako 16 ročný. Ako hovorí, práve títo hudobníci dokázali robiť možno trochu čudné ale predsa radostnú hudbu plnú nádeje. A taký cieľ mal aj on sám s novinkou Iechyd Da.

Aj v roku 2024 sa stále stretávame s albumami, ktorých začiatky siahajú do obdobia pandémie a to je aj prípad aj albumu Iechyd Da. V tomto období však Bill Ryder Jones neprežíval len strach z budúcnosti, ale musel sa spamätávať aj z rozchodu, dokonca z dvoch. "Na albume som robil tri roky a to, že neustále vraciate pár rokov späť je stále veľmi bolestivé a extrémne ťažké. Ale je to niečo, čo zároveň potrebujete, vo svojej podstate, je to niečo dobré", uviedol Bill Ryder Jones pre magazín DIY. Tvorivý proces porovnáva s terapiou. Akurát dodáva, že pri písaní skladieb si môže to, ako to celé dopadne prispôsobiť podľa svojich predstáv. S januárovým albumom si hudobník doprial toľko času koľko potreboval, nahrával vo svojom vlastnom štúdiu Yawn.

Na nový album nás Bill Ryder Jones nechal čakať až päť rokov. Sám ale hovorí, že za tie roky vďaka spolupráci s inými hudobníkmi nazbieral množstvo skúseností a ako producent veľmi vyrástol. To bol zrejme dôvod, prečo je na januárovom albume odvážnejší a tiež slobodnejší. Na albume pracoval so sláčikmi ale aj detským zborom. "Tie decká si z nejakého dôvodu mysleli, že som veľmi slávny. Každé jedno chcelo môj podpis. Vždy keď si na to nahrávanie spomeniem, tak sa smeje. Nahrával som ich na dva mikrofóny, každý na opačnej strane miestnosti a práve to dieťa, ktoré bolo k mikrofónu najbližšie si spievalo, čo len chcelo. A je tam jedna, ktorá sa do toho naozaj oprela. Bola úžasná", uviedol Billy Ryder Jones, ktorého na spolupráci s deťmi baví práve to, že absolútne neriešia čo a ani ako spievajú.

Bill Ryder Jones ma polovicu rodiny z Walesu a práve na svoje korene odkazuje aj názvom albumu, ktorý mu schválil aj kamarát Gruff Rhys a ktorý v preklade znamená "na zdravie". Bill Ryder Jones chcel spraviť album, ktorý bude iný ako tie predošlé. "Postavil som sa pred veľkú výzvu. Chcel som spraviť album, ktorý nepôjde na istotu. S takýmto pocitom som netvoril už dlhé roky, uviedol hudobník pre bedroomdisco.de. "Iechyd Da je veľmi orchestrálny album, spája v sebe veľa nápadov, ale je za ním aj veľa premýšľania, prehrávania, neustálych zmien. To je ten dôvod, pre ktorý som na tento album najviac hrdý", dodal Bill Ryder Jones. Na albume otvára aj témy duševného zdravia, jeho boj s ADHD, trápenia po rozchode a ako hovorí, píše len o veciach, ktoré on sám zažil. A hoci je album smutný, Bill Ryder Jones zdôrazňuje, že stále je to hlavne album o nádeji.

Bill Ryder Jones tesne pred vydaním albumu hovoril, že tento album je jeho najlepším, je to album, aký by on sám chcel počúvať, ale nemá s ním žiadne prehnané ambície a nedúfa v komerčný úspech. Čo sa mu ale s januárovou a už piatou sólovkou podarilo, je zaujať kritikov. V recenziách tento album boduje. Ako ale zo žartu hovorí, skvelé recenzie síce má, ale predaj jeho albumov je mizerný. Hudba má pre neho ale oveľa väčší zmysel. Sám hovorí, že sa často cíti sám. Nie je ženatý, nemá deti a práve hudba je jeho spoločníkom, vďaka nej zažehnáva pocity samoty a práve vďaka prácam na januárovej štúdiovke sa mu podarilo popasovať sa so závislosťami na alkohole a drogách. "Hudba vám musí dodávať nádej. Ja sám ju v sebe mám. Napriek tomu ako moja hudba znie, som veselý človek, ktorý sa rád baví. Nie som ten typ, že sedím doma a celé dni len plačem", uviedol pre gobuz.com Bill Ryder Jones.

bill_ryder.jpg


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame