Album týždňa: Hexvessel - All Tree

Album týždňa: Hexvessel - All Tree

S formáciou Hexvessel sme sa v tejto rubrike stretli v marci 2016 v súvislosti s tretím albumom When We Are Death. Anglický umelec Mat McNerney žijúci vo Fínsku vtedy úplne opantal fanúšikov nielen tvrdšej gitarovej, ale najmä folkovej a psychedelickej hudby.

O tri roky neskôr je tu novinka All Tree, ktorá aj podľa názvu smeruje hlbšie do lesa, ešte viac do rurálnych oblastí, čo najďalej od hlučných veľkomiest. Za pokojom a meditáciou. Budeme sa jej v Rádiu_FM venovať v siedmich skladbách až do nedele.

Minulý rok urobil veľkú radosť všetkým svojim fanúšikom na festivale Brutal Assault v Česku. Spolu so svojou ďalšou kapelou, ostrejšími a rezkejšími Grave Pleasures, tam vystupoval dokonca dvakrát, keď im v prvý deň najskôr uprostred setu vypadol elektrický prúd a museli dohrávať úplne najviac unplugged ako sa len dá.

O niekoľko mesiacov neskôr je z neho znovu úplne iný človek. Mat McNerney sa vracia k slnečnejšej, meditatívnejšej a pokojnejšej časti svojej osobnosti. Opät je z toho fantastická nahrávka.

Nových Hexvessel si určite obľúbite, ak máte radi folkovú hudbu s jemným dotykom temnoty a melanchólie. Nick Drake a Nick Cave prichádzajú určite na um viacerým fanúšikom, rovnako tak Cat Stevens, Anathema či King Crimson.

Zdanlivo jednoduchá a priamočiara hudba má v sebe miestami až nečakanú komplexnosť a hĺbku. Ak sa ponoríte, rozhodne neoľutujete.

Mat McNerney a jeho fínski spoluhráči využívajú na najnovšej nahrávke celú škálu najrôznejších, v rockovej hudbe nie až tak bežných, nástrojov. Flauty, klavír, violy, husle a dokonca aj duduk - starobylý nástroj pochádzajúci z Arménska. V roku 2005 dokonca organizácia UNESCO vyhlásila duduk a hranie naň za výnimočné, majstrovské dielo nehmotného dedičstva ľudstva.

Hexvessel so svojou novinkou zaznamenali veľmi dobrú recenziu v najnovšom čísle anglického časopisu Metal Hammer. Ich hudba vraj svojou silou pripomína epické albumy švédskych Bathory, ktoré aj keď si pustíte v kancelárii v sklenenej veži veľkej metropoly, okamžite sa so zatvorenými očami a slúchadlami na ušiach dostanete do úplnej inej dimenzie zaliatej slnkom a plnej nepozemských stvorení.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame