Album týždňa: Piroshka - Brickbat

Album týždňa: Piroshka - Brickbat

Aj rok 2019 nám zdá sa prinesie niekoľko nových superskupín, na ktoré budeme radi spomínať. Je síce len február, no už sme sa dočkali vydareného spojenia dvojice Conor Oberst a Phoebe Bridgers v projekte Better Oblivion Community Center a za vašu pozornosť rozhodne stojí aj zostava Miki Berenyi z Lush, K.J. Moose McKillop, Mick Conroy z Modern English a Justin Welch z kapely Elastica. Pre spoločný projekt si vybrali názov Piroshka, požičaný z maďarčiny. Prvou ukážkou ich spolupráce bol singel Everlastingly Yours, ktorý naznačoval, že je sa na čo tešiť. Spolupráca kapely vyústila len pred pár dňami vydaním albumu Brickbat. Počiatky kapely Piroshka sa však datujú ešte niekedy do roku 2016, kedy Lush odohrali jeden z posledných koncertov vo vynovenej zostave - a práve tá položila základy novej kapely Piroshka.

Z Miki Berenyi sa pred časom stala matka na plný úvazok, no v roku 2015 súhlasila s krátkym navratom kapely Lush. To stačilo na to, aby v sebe opäť objavila chuť robiť hudbu, no pokračovanie Lush bolo nemožné a sólová kariéra vraj podľa nej neprichádzala do úvahy. A tak bola nová kapela jediným riešením. „Po koncerte v Manchestri za mnou prišiel Justin, že čo teraz. Ja som ale nikdy nerobila hudbu mimo Lush. Vždy som potrebovala niekoho, kto by ma motivoval a to bol práve Justin. Poslal mi nejaké nahrávky bicích a nejaké gitary a to mi stačilo, aby som začala písať texty. A tak vznikli skladby This Must Be Bedlam a Never Enough. Potom Mick pridal basu, Moose gitary a klávesy. Nikdy som takýto tvorivý proces nezažila,“ uviedla Miki Berenyi.

V kapele Piroshka sa stretli hudobníci, ktorým patrili 90. roky na shoegazeovej scéne a hudobníci, ktorých neprešla chuť hrať sa a objavovať. Nahrávanie debutového albumu Brickbat pozostávalo zo sessions, kedy členovia kapely striedali a skúšali nové nástroje a neváhali využiť napríklad aj misky pre psa ako perkusie. „Všetko sme si platili sami, nemali sme prostriedky na nejakého producenta. Dali sme dokopy peniaze, ktoré sme mali a na pár dní sme sa zatvorili do štúdia. Snažili sme sa poriadne zamakať, aby sme využili každú jednu minútu, ktorú sme si zaplatili. Veľmi nám pomohli Brett Shaw a Iggy B zo štúdia Bella Union, ktorí sa pre tento projekt neuveriteľne nadchli. Pomohol aj Ben Allen. Celé sme to kúsok po kúsku skladali a každý, kto mohol, pomohol,“ uviedla k nahrávaniu albumovej prvotiny Brickbat, Miki Berenyi. Ich debut zastrešilo vydavateľstvo Bella Union, ktoré sa rozhodlo dať im šancu na základe jednej skladby zmixovanej Alanom Moulderom. Viac si od vyťaženého producenta totiž nemohli dovoliť zaplatiť. Simon Raymonde z Bella Union však bol nadšený a novej kapele slávnych hudobníkov dal šancu.

S kapelami Lush či Elastica si už odžili svoje slávne časy a tak si s novou kapelou Piroshka nepotrebovali nič dokazovať a nahrávanie debutovej štúdiovky si chceli predovšetkým užiť. Rovnaké nadšenie, s akým členovia kapely hovoria o nahrávaní debutu, preniesli aj na samotný album. „Každý z nás sa snažil hlavne byt otvorený novým nápadom. Bavilo nás skúšať nové veci a prinášať nové nápady, či sme ich už využili alebo nie. Tak ako každý z nás hral na gitaru, tak každý z nás aj programoval. Piroshka je hlavne o nápadoch,“ uviedla britská kapela v jednom z rozhovorov.

Kapela Piroshka zatiaľ neprezradila či zostane len pri debute Brickbat alebo sa môžeme tešiť aj na ďalšie nové skladby. Tento rok si ale unikátnu supergrupu môžete užiť hlavne na koncertoch. Ten vôbec prvý, ktorý odohrali, sa vypredal v priebehu niekoľkých hodín a to bez toho, aby kapela vôbec zverejnila aspoň jednu skladbu. „Počas koncertov z Lush som ja koncertovala a Moose bol doma a staral sa o deti a všetko ostatné, aby sa to turné mohlo uskutočniť. Teraz je Moose so mnou v kapele, takže to už nie je také jednoduché skĺbiť osobný život a hudbu. Dúfam, že to neskončí našim rozvodom. Aha, to vlastne ani nejde, keďže nie sme zobratí,“ uviedla k ďalšiemu fungovaniu kapely Piroshka Miki Berenyi.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame