Kultový album_FM: Kruder a Dorfmeister - The K&D Sessions

Kultový album_FM: Kruder a Dorfmeister - The K&D Sessions

V susednej Viedni v deväťdesiatych rokoch vznikala veľmi svojská elektronická hudba. Preslávilo ju hlavne dídžejské a remixérske duo Kruder a Dorfmeister. Dvojalbum ich remixov The K&D Sessions vyšiel pred dvadsiatimi rokmi. Predstaví nám ho Braňo Bezák, DJ Bebe z relácie Nuspirit_FM.

Kultový album - Kruder a Dorfmeister Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dvojalbum K&D Sessions je jeden z najdôležitejších albumov, aké som kedy počul. Krudera a Dorfmeistera som zaregistroval v roku 1996, keď im vyšla mixovaná kompilácia Kruder a Dorfmeister DJ Kicks. To bolo obdobie, kedy v Bratislave už fungoval U-club. Každý piatok sme tam chodili na techno. Milovali sme jeho intenzitu a jednoduchosť, ale zároveň zvukovú farebnosť. Keď sa objavili Kruder a Dorfmeister so svojimi DJ Kicks, tak to bolo niečo úplne nové. Bola to elektronická hudba, ktorá bola muzikálnejšia a mala úplne inú atmosféru a náladu. A bola rovnako nová a príťažlivá, ako všetka elektronická hudba, ktorá vtedy prichádzala.

S Galagerom sme si zamilovali túto dvojicu a hľadali sme všetko čo vydali. Pod ich menom im vyšla akurát kultová G-stone EP. Kľúčová bola však ich remixérska práca. Kruder a Dorfmeister našli formulu, do ktorej keď zabalili hocijakú skladbu, tak z nej vyšlo niečo zaujímavé. Bol v tom dub, jazzová basa, občas bossanova, a bolo to zaujímavo a príťažlivo namiešané.

Všetky ich remixy sú skvelé. Dôkazom toho, že sa im podarilo vytvoriť niečo mimoriadne je aj fakt, že od nich chceli remixy Depeche Mode aj Madonna, vtedy na vrchole svojej slávy.

Myslím si, že keby neboli Kruder a Dorfmeister a ich Sessions, tak to, čo si myslím o hudbe, je niečo iné, ako si myslím, uzatvára Bebe.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame