Album týždňa: Neneh Cherry - Broken Politics

Album týždňa: Neneh Cherry - Broken Politics

V roku 2014 sa po takmer 18-ročnej prestávke opäť vrátila a nechystá sa spomaliť. Neneh Cherry, ktorá v tomto roku oslávila 54 rokov, je späť s ďalším novým albumom Broken Politics. Ako názov napovedá, hudobníčka sa rozhodla reagovať na aktuálne dianie vo svete a nahrala silný politický album. „Rada prinašam môj pohlad na veci a v dobe, v akej žijeme, je velmi dôležité mať svoj vlastný hlas. Ľudia sa citia prehliadaní, nevypočutí a prichadzaju o všetky ilúzie. Možno politika začina u nás doma – každý z nás by mal byť aktívny a zodpovedný. Tento album je o pocitoch sklamania či smútku, no zaroveň je to album o vytrvalosti,“ uviedla k novinke Neneh Cherry.

Na už piatom albume sa Neneh Cherry obklopila skúsenými hudobníkmi. Producentom všetkých skladieb sa stal Kieran Hebden aka Four Tet a výraznou posilou na albume bol jej manžel Cameron McVey, známy vďaka spolupráci s Massive Attack. S ním úzko spolupracovala ešte predtým, ako sa do celého procesu zapojil Kieran Hebden. „Bola to veľmi zaujímavá spolupráca. Aj keď som s ním pracovala, stále som potrebovala aj svoj vlastný priestor a čas na to, aby som si vyčistila hlavu a zostala so svojimi pocitmi sama. A to je to, čo mi môj muž vždy dopraje. Počas písania tohoto albumu sa nám podarilo vytvoriť si aj priestor, kde sme boli len my dvaja. Zvyčajne sme obklopení množstvom hudobníkov. Skôr ako sa k nám pridal Kieran sme zažili silné kreatívne obdobie – len my dvaja,“ uviedla Neneh Cherry.

Neneh Cherry sa po štvorročnej prestávke vrátila iná, no ako tvrdí, bez albumu Blank Project by novinka Broken Politics nikdy nevznikla. Práve album z roku 2014 tomuto albumu vydláždil cestu. Za to, ako znie Neneh Cherry v roku 2018, však vďačíme aj Kieranovi Hebdenovi. S Four Tetom ju spája aj silné priateľstvo. „Veľmi mu dôverujem a viem, že on presne vie kto som a kam sa potrebujem dostať. Ja prichádzam s mojimi nápadmi, on so svojimi. Funguje to, Je to intelektuál, ale zároveň neskutočne dobrý hudobník. Má silný inštinkt a dokáže albumu dať niečo, čo má len on. V tom čase robil aj na vlastných trackoch a tak sa to sčasti dostalo aj na môj vlastný album,“ uviedla k spolupráci s Kieranom Hebdenom Neneh Cherry pre magazín Fader.

Neneh Cherry rada využíva aj tradičné nástroje a takéto loopy nechýbajú ani na novinke Broken Politics. Hudobníčka sa spojila s multiinštrumentalistom Karlom Bergrom, ktorý jej na album nahral vibrafón. Spolupráca s ním bola pre Neneh Cherry výnimočná – išlo totiž o hudobníka, ktorý pred 50 rokmi spolupracoval aj s jej otcom. Jej destvo jej dokonca pripomína hneď niekoľko skladieb na albume. „Nemám rada nostalgiu, no myslím si, že je dôležité nezabúdať. Vašu minulosť nemôžete vymazať. A to ani nechcem. To máte ako s plastikami. Nie je dobré sa zbavovať "suvenírov", ktoré vám priniesol život. Vrásky vám robia krásnymi. Mám tri deti, takže pár ich už mám, no sú to suveníry,“ uviedla Neneh Cherry.

Neneh Cherry nahrala album, ktorý je súčasný, no aktuálny bude určite aj o pár rokov. Speváčka a hudobníčka sa však nesnaží podsúvať vám svoje názory, delí sa s vami skôr o svoje pocity a o svoj vlastný pohľad na vec. „Nikdy nebudem hovoriť, že toto je ten zásadný album pre túto dobu. Je to album, ktorý vystihuje moje pocity, pocity Kierana Hebdena a pocity Camerona McVeya, teda nás, ktorí sme ho nahrali. Sme naň hrdí a je to album, ktorý chceme, aby ľudia počuli. Po dlhej dobe je to album, ktorý naozaj rada počúvam,“ uviedla k októbrovej nahrávke Broken Politics Neneh Cherry.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame