Album týždňa: Alice In Chains – Rainier Fog

Album týždňa: Alice In Chains – Rainier Fog

Alice In Chains sú po piatich rokoch späť s novým albumom. Znovu je tu ten čas dumať nad tým, či má grunge opodstatnenie aj po roku 2000, opäť bude dôležité analyzovať, či má táto legenda zo Seattlu zmysel aj bez pôvodného speváka a či sa Layne Staley vôbec dá nahradiť a ktorý album s nováčikom Williamom DuVallom je najlepší.

Mimochodom, nováčikom, William je súčasťou Alice In Chains už viac než 12 rokov. Jednoducho a jasne, budeme sa rozprávať o kvalitnej gitarovej hudbe. Čo môže byť lepšie? Od dnešného dňa až do nedele v našom albume týždňa.

Šiesty radový album od Alice In Chains urobil fanúšikom radosť na konci leta. Rovnako ako predchádzajúce dva, aj tento má ako producent na svedomí bájny Nick Raskulinecz, ktorého sme v rámci našich albumov týždňa oslavovali v súvislosti s Foo Fighters, Ghost či Mastodon. Opäť raz dokázal v plnej miere to, v čom je naozaj dobrý. Vytiahol z kapely jej zvukovú esenciu bez toho, aby ignoroval, kde sa muzikanti v súčasnosti po umeleckej či osobnostnej stránke nachádzajú.

Je naivné čakať heroínovú nástojčivosť a trhanie duše na kúsky z 90. rokov, dnes sú Alice In Chains páni hudobníci, ktorí si naplno užívajú svoju vyspelosť a zrelosť.

Novinka od Alice In Chains sa začala tvoriť v januári 2017. Muzikanti okolo Jerryho Cantrella na to išli veľmi pomaly a sústredene, v priebehu celého minulého roka vôbec nekoncertovali. V lete 2017 sa začalo nahrávať, celé to napokon prebiehalo v štyroch rôznych štúdiách. V januári 2018 Nick Raskulinecz na svojom Instagrame oznámil, že nový album od Alice In Chains je už v podstate hotový, zostáva maximálne jeden deň v štúdiu.

Názov Rainier Fog je odvodený od vrchu Mount Rainier, najväčšej hory v okolí Seattlu a je poctou celej slávnej scéne, ktorej popularita doslova explodovala na začiatku 90. rokov minulého storočia – od samotných Alice In Chains, cez Mudhoney, Mother Love Bone, Soundgarden, Screaming Trees až po Nirvanu. Z vrcholu Mount Rainier je najlepší výhľad na celý Seattle.

Ak som o predchádzajúcom albume The Devil Put Dinosaurs Here v lete pred piatimi rokmi hovoril ako o aranžérsky rozšafnom s dominantnými dlhými skladbami, novinka Rainier Fog sa tak trochu vracia k pesničkárskej forme. A to aj napriek tomu, že sa kapela často dostáva v jednotlivých songoch cez päť minút a vo svojich aranžmánoch objavuje elementy žánrov ako sludge a doom.

Alice In Chains však hrajú úspornejšie, idú rýchlejšie k podstate veci, sú možno o trochu viac beatlesácki ako blacksabbathoví. Veď si napríklad vypočujte skladbu Maybe.

Mimochodom, žánrové zaradenie Alice In Chains – ako hovorí samotný Jerry Cantrell, grunge im prischol iba kvôli Seattlu, oni sami seba berú najmä ako heavymetalovú skupinu. Metal, blues, rock´n´roll a možno aj štipka punku, ale práve ten heavy metal je základ všetkého a niečo, čo podľa Cantrella z hudobného výrazu kapely nikdy nezmizne.

Rainier Fog ovládol hneď od svojho vydania všetky rebríčky, je v pozitívnom duchu opisovaný žurnalistami na celom svete – oceňujú ho ako zatiaľ najvýraznejší album novej zostavy Alice In Chains. Novinka sa v kritikách bodovo v priemere s prehľadom drží nad siedmimi bodmi z desiatich.

Všetko je teda veľmi dobre našliapnuté na veľký návrat na koncertné pódiá a zostáva dúfať, že sa opäť raz vrátia aj na Slovensko – veď od ich slávneho vystúpenia na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom uplynulo už neuveriteľných dvanásť rokov.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame