Album týždňa: Duhan – United Gravity

Album týždňa: Duhan – United Gravity

Pustiť si Duhanov album je čosi podobné, ako keď po desiatich rokoch vytiahnete kolieskové korčule, no nepustíte sa doma, po starých trasách, ale tisícky kilometrov ďalej, v inej krajine, v inom svete. V Los Angeles, Toronte alebo aspoň Amsterdame. Spojíte staré a nostalgické s novým a vzrušujúcim.

Duhanov príbeh sa mi podobá na príbeh Petijeeho – východniarsky producent, produkujúci pre slovenských rapperov, ktorý sa rozhodol ísť vlastnou, náročnejšou, ale nakoniec úspešnou cestou. Už prvý album Back To The Future z roku 2014 rotoval v našom dennom vysielaní – určite si spomeniete na skladbu Sound Of Swing, pôsobiacu trochu ako zaklínadlo. Práve DJ 3ck, ktorý tu skrečoval, vtedy zatlačil na Duhana, aby urobil celý album. Vznikla dlhohrajka, na ktorej Duhan samploval starý soul, swing a funk – a na albume číslo dva ide ešte ďalej.

V porovnaní s debutom je United Gravity ešte viac otvorený hudbe, žánrom, kontrastom, ale aj technologickým riešeniam. Ako sa Duhan vyjadril, United Gravity znamená isté oslobodenie od samplovania, značnú časť kompozície totiž poriešil cez hardvérové nástroje, najmä syntetizátorové. Navyše, ďalšími, akustickými nástrojmi prispeli hostia – nechýba basa, gitara, saxofón, trúbka, trombón, čelo, ale aj klavír z Los Angeles, o ktorý sa postaral mladý jazzový hudobník Jaime Hinckson.

Prítomnosť hostí je tiež rozdiel medzi debutovým albumom a United Gravity. Kým debut bol inštrumentálny projekt, postavený viac-menej na jednej osobe, tu sú prítomní aj spolupracovníci, ktorí prispeli vokálmi. Speváčky Sisa Feher, Andrea Bučko a Mila_Mila, ale aj rapperi Bay-C z Jamaicy, Jimmy Danger z Británie a Grem z Poľska. Veď by bola škoda nevyužiť možnosti internetu.

Ako hovorí Duhan, cieľom nebolo vytvoriť trendový produkt, ale spojiť svety, ktoré by sa inak pravdepodobne nespojili. A to sa podarilo. O to viac, že album šľape od začiatku dokonca. Ak vás rozhýbal Sound Of Swing, rozhýbe vás aj United Gravity. A budete potešení tým, akú bohatú, hlasnú a odvážnu produkciu práve počúvate.

Z projektu dýcha nostalgia. Prítomná je nielen v skladbách, ale aj v bohatej koláži, ktorá tvorí obal albumu – Duhanov kamarát Marek Cina do nej zakomponoval fotky z Duhanovho detstva. A aby neutrpel zvuk, United Gravity vychádza na osvedčenom lisovanom vinyle. Toto všetko dokopy vytvára produkt, o ktorom sa veľa premýšľalo, na ktorom sa veľa pracovalo, ktorého jednotlivé časti do seba pekne zapadajú.

A oceňujú to aj v zahraničí, keďže United Gravity podporili aj rešpektované zahraničné komunity: Ukrajinci Trip Hop Nation, Belgičania DLoaw a HHVibe či Nemci VinylDigital, pod ktorými vychádza United Gravity v digitálnej podobe. Albumu prajeme z Rádia_FM veľa ďalších, zaslúžených úspechov.

Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame