Kultový album_FM: Air - Moon Safari

Kultový album_FM: Air - Moon Safari

V januári 1998 vyšiel debutový album Air – Moon Safari. Moon Safari je klasický elektronický album z deväťdesiatych rokov, ktorý otvoril bránu ďalším kapelám a (staro)novým žánrom.

Air sú francúzske duo Nicolas Godin a Jean Benoit Dunckel. Na svojom debutovom albume oprášili zabudnuté žánre lounge a easy listening s nezameniteľným francúzskym šarmom. Vytiahli staré synťáky v časoch, keď všetci videli budúcnosť hudby v počítačoch. A spravili z nich trend na najbližšie roky.

Air na Moon Safari vytiahli to najlepšie z francúzskej hudby – pop zo šesťdesiatych rokov či soundtracky z klasických špionážnych a romantických filmov. Moon Safari však nie je iba retro. Album dostal v štúdiu elegantný futuristický zvuk a úplne sa tak hodí do vtedy nastupujúcej futuretro vlny.

Piesne z neho boli použité aj zneužité v mnohých reklamách a filmoch. Ale tak to už býva s hudbou, ktorá dokáže osloviť naozaj veľké množstvo ľudí. Moon Safari mnohí obohrali toľkokrát, že to chce ešte pár rokov uležať, aby si ho dokázali znova naplno užiť.

Air otvorili dvere pre Zero 7 či Lemon Jelly a výrazne inšpirovali žánre ako downtempo a chillout v tej vkusnej podobe, ale aj v tej menej vkusnej. Napriek tomu je Moon Safari jeden z najlepších albumov roka 1998.

Kultový album: Air - Moon Safari Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame