Album týždňa: N*E*R*D – No one ever really dies

Album týždňa: N*E*R*D – No one ever really dies

Na začiatku unikátne spájali funk, alternatívny rock a elektroniku s hip-hopom, dnes sú už hudobne pomerne krotkí, no stále zaujímaví. Hovoria si N*E*R*D a pred pár dňami vydali svoj piaty a zároveň jeden z posledných albumov roka 2017.

Shay Haley, Chad Hugo a Pharrell Williams sú spolu už od začiatku 90. rokov. Zo začiatku to vyzeralo na rýdzo produkčný tím, čosi ako námedznú a súčasne kreatívnu pracovnú silu, no dlho chlapci nevydržali a v auguste 2001 debutovali kritikmi aj poslucháčmi vysoko cenenou platňou „In search of...“. Odvtedy vydali ešte štyri albumy: Fly or die, Seeing sounds, Nothing a 15. decembra aj No one ever really dies.

N*E*R*D sa nikdy nevyhýbali aktuálnym politickým témam, aj tentoraz sú to policajná brutalita a rasové predsudky. „Jeden song je o zabití Keitha Scotta v Severnej Karolíne, ktorý čakal na autobus a polícia si ho splietla s hľadaným kriminálnikom,“ opisuje vznik skladby Pharrell Williams. „Na policajtov nereagoval jednoducho preto, lebo trpel traumatickou mozgovoru poruchou. Jeho žena na policajtov kričala, že im nerozumie a že je chorý, kričala na nich Nie, nerobte to!, no oni dookola opakovali svoje výzvy. A tak tam Keith Scott stál a keďže ruky nad hlavu stále nedvíhal, o pár sekúnd bol zastrelený.“

Popri ťažkých témach na albume nechýba ani uťahovanie si z tej časti rapového spektra, ktorej jedinou motiváciou sú financie, lesklé a trblietavé predmety, ľahko dostupné omamné látky a biele dievčatá. Na vyváženie nechýbajú ani texty filozofa-amatéra, ktorý sa zamýšľa nad tým, koľko ľudí by prežilo nasledujúcu sekundu, keby v jednom momente všetci ľudia na svete nespravili nič iné, len dvihli ruky k nebu.

Kým v minulosti boli symbolom progresu v rámci popových mantinelov, dnes sa skôr obzerajú za seba. Tentokrát im to ešte vyšlo, album hudobne drží niekoľko eklektických momentov, napr. Deep Down Body Thurst či Rollinem 7´s, do budúcnosti budú však N*E*R*D už musieť prísť s niečím novým, lebo im neujde len metro ako tentoraz, ale aj parný vláčik, a to by bola trochu škoda.

V témach nového albumu nechýba ani utečenecká kríza, v spoločnom tracku ju ako hostia riešia aj Kendrick Lamar a MIA.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame