Jonáš Gruska – Spevy

Jonáš Gruska – Spevy

Domáca experimentálna scéna má na konte sebavedomý počin. Jonáš Gruska, známy zvukovými zásahmi vo verejnom priestore, zhotoviteľ terénnych nahrávok, vydáva album Spevy. Na ňom sa zamýšľa, ako znejú rôzne neživé objekty. Spevy sú kandidát na najzvláštnejší vinyl vo vašej zbierke.

Jonáš Gruska – Spevy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spevy sa začínajú sériou terénnych nahrávok, plynule sa prelievajú do syntetických krajín, aby sa opäť vrátili k terénnym nahrávkam. A na niektorých miestach tak splývajú, až sa nedajú rozoznať.

Terénne nahrávky nie sú vrstvené podľa pôvodu, ale podľa svojej zvukovej farby. Takto tu vedľa seba cinká sklo a rachotí pontón na Dunaji. Nahrávky hmyzu sa prelínajú do ševelenia plechoviek a tie zas do hrmotania vlaku, gamelanový orchester striedajú zvuky lúky kdesi na strednom Slovensku. Ak si myslíte, že počúvať terénne nahrávky musí byť nuda, tak v tomto prípade to tak nie je. Aj keď nie všetky zvuky môžu byť príjemné na posluch.

Syntetické zvuky pochádzajú z open source programovacieho jazyka pre hudobníkov – Supercollider. Skladateľ v ňom naraz píše kompozíciu, ale aj to, ako má daný zvuk znieť.

O mastering albumu sa postaral Rashad Becker, veľké meno na svetovej experimentálnej scéne. V prípade Spevov išlo o vyleštenie finálneho posluchového a pocitového zážitku z nahrávky. Rôzne jemné zvuky takto nevyžadujú hi-fi sústavu na odhalenie a počuje ich každý. Aj keď cvičené ucho alebo dobrá aparatúra určite objavia na nahrávke niečo nové.

O obal albumu sa postarali Birch Cooper a Brenna Murphy, známi vizuálni umelci na undergroundovej scéne.

Spevy preveria vaše schopnosti počúvania a na niektorých miestach zamestnajú mozog, ktorý sa nebude vedieť vysporiadať s nenápadnými zmenami rytmov či zvukovej dynamiky.

Spevy vychádzajú v domácom vydavateľstve LOM pod číslom LOM 13.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame