Album týždňa: Depeche Mode - Spirit

Album týždňa: Depeche Mode - Spirit

Sme hrdí na energiu a zvuk, aký má náš nový album Spirit. Tieto slová odzneli 11. októbra počas tlačovej konferencie v Miláne. Depeche Mode na stretnutí s novinármi ohlásili nielen svetové turné, ale aj vydanie v poradí 14. štúdiovej nahrávky. Žijeme v dobe, keď prebiehajú veľké zmeny. Čím som starší, tým viac mi záleží na svete, v akom žijeme. Na svete, v akom vychovávame svoje deti,“ uviedol Dave Gahan pre magazín Rolling Stone. Aj preto sa novým albumom snažia upozorniť na to, čo im v dnešnej dobe chýba. Na ľudskosť a jej dôležité miesto v dnešnom svete.

Na album Spirit Depeche Mode upozornili 3. februára, keď vydali singel Where's The Revolution. A hoci singlom, v ktorom sa pýtali, kde je revolúcia, by mohli naznačovať, že pôjde o politický album, sami toto označenie nemajú radi. Aj napriek tomu, že album vznikal v čase americkej prezidentskej kampane a správy o Brexite ich zasiahli počas nahrávania, Dave Gahan tvrdí, že album je skôr odrazom doby, v akej žijeme, a vyjadrujú ním obavy o dnešný svet. Skladbami sa snaží upozorňovať skôr na to, ako sa správame k životnému prostrediu či našej planéte. Ak sa snažíte robiť naozajstné umenie, vždy to reflektuje to, čo sa deje okolo vás. A s hudbou to máte ešte jednoduchšie,“ uviedol Dave Gahan pre magazín Billboard.

Kde sa vytratila ľudskosť? To je otázka, ktorú si Depeche Mode kladú na albume Spirit, ktorý je ich prvým, pod ktorý sa ako producent podpísal James Ford, známy vďaka spolupráci s Arctic Monkeys či Florence and The Machine. Album však poznačila aj strata hudobného hrdinu Davea Gahana, Davida Bowieho. Nezachytil som správu o jeho smrti, až moja žena mi to oznámila. Okamžite som sa rozplakal a zložil. Zasiahlo ma to. Zostala po ňom obrovská diera a to, čo ľutujem najviac je, že som mu nikdy nepovedal, ako veľa jeho hudba pre mňa znamenala a znamenať bude,“ uviedol Dave Gahan pre magazín Rolling Stone.

Od roku 2005, teda od albumu Playing the Angel, Depeche Mode spolupracovali s producentom Benom Hillierom, kapela však po rokoch potrebovala zmenu. Album Spirit je ich prvým, pod ktorý sa podpísal James Ford zo Simian Mobile Disco. Aj keď Depeche Mode priznávajú, že počas nahrávania marcovej štúdiovky Spirit to medzi trojicou James Ford, Dave Gahan a Martin Gore občas vrelo, nahrávanie prebehlo hladko a bez problémov. Väčšina skladieb vznikla v Goreovom štúdiu v Santa Barbare či v New Yorku. James bol pre nás nový, nič nás nespájalo. Je to nielen skvelý producent, ale aj skvelý hudobník. Dokázal nás viesť. Martin napísal veľa dobrý trackov, ja som z nich spravil demá a on ich posunul na úplne iný level. Fungovalo nám to,“ prezradil k spolupráci Dave Gahan.

Depeche Mode majú to šťastie, že už roky svojou hudbou dokážu prilákať stále nových a mladých poslucháčov, rovnako stále dokážu baviť aj tých najvernejších fanúšikov, ktorí to s nimi ťahajú už desiatky rokov. A rovnako by to mohlo zostať aj s novinkou Spirit, ktorá má šancu stať sa nadčasovým albumom. Album odráža dobu, v akej žijeme, Depeche Mode sa však na novinke Spirit nestavajú do úlohy kazateľov. Ja sám z hudby čerpám informácie. Som rád, ak si vďaka hudbe kladiem otázky a robím si vlastný názor. Ale hudba je tu zároveň na to, aby ľudí bavila,“ uviedol Dave Gahan. Depeche Mode novinku Spirit predstavia aj na svetovom turné, v máji zavítajú opäť aj do Bratislavy.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame