Album týždňa: Gone Is Gone - Echolocation

Album týždňa: Gone Is Gone - Echolocation

Hneď na začiatku nového roka vyšlo veľké množstvo veľmi zaujímavých nahrávok vo svete tvrdšej gitarovej hudby. Veľkú radosť urobili bostonskí veteráni Dropkick Murphys so svojou novinkou 11 Short Stories Of Pain & Glory, po veľmi dlhom čase opäť zažiarili švédski veteráni Pain Of Salvation, ich album In The Passing Light Of Day vyráža dych nielen svojou dĺžkou viac než 70 minút. Výborná je nová Sepultura, skvelým spôsobom nakopli rok 2017 aj pittsburgskí hardcore punkáči Code Orange.

Je toho viac a medzi tým všetkým žiari novinka, aj v našom dennom vysielaní veľmi dobre známej, superskupiny Gone Is Gone. Jej sa budeme venovať v najbližších dňoch.

Gone Is Gone sme si odprezentovali už na jeseň minulého roka, ich debutové, bezmenné EP bolo rovnako naším albumom týždňa. Dlhohrajúci novinka Echolocation je v mnohých ohľadoch inou hudobnou záležitosťou. Menej rock´n´rollu a viac filmovej hudby? Áno, možno tak by sa to dalo veľmi stručne zhrnúť. Gone Is Gone vsádzajú viac na obrazotvornosť svojej hudby; viac na atmosféru a menej na nespútanú gitarovú energiu.

Najvýraznejšou tvárou Gone Is Gone je samozrejme basgitarista a spevák slovutných Mastodon Troy Sanders. Jeho hlas je jedným z poznávacích znamení a zlé (no v podstate realistické) jazyky tvrdia, že iba vďaka nemu môžu novinári písať o Gone Is Gone ako superskupine. Pri všetkej úcte voči bubeníckemu esu menom Tony Hajjar z At The Drive In a umelcom, akými bezpochyby sú aj gitarista z Queens Of The Stone Age Troy Van Leeuwen a multiinštrumentalista a skladateľ Mike Zarin.

Mimochodom, najmä Zarin je zodpovedný za vláčnejšie, mäkšie vyznenie debutového albumu v porovnaní s prvým EP. Jeho práca na filmovej hudbe v Hollywoode zanechala veľmi výraznú stopu na materiáli s hlavičkou Echolocation.

Echolocation je najpríjemnejšie z možných čakaní na nové nahrávky od Mastodon a Queens Of The Stone Age – v prípade, ak uprednostňujete výlučne novú hudbu. Gone Is Gone doteraz odohrali iba jedno jediné živé vystúpenie, podľa slov Mikea Zarina v najnovšom čísle nemeckého Rock Hardu chcú byť kapelou, ktorá žije aj mimo pódia, v predstavách a vlastných obrazoch fanúšikov a poslucháčov, ktorí sa zahĺbia do tónov Echolocation.

Jednotlivé skladby na novom albume sú výsledkom absolútnej spolupráce vo vnútri umeleckého zoskupenia; nápady sú od všetkých zúčastnených muzikantov, ktorí sa radi hrajú s dynamikou hudobnej kompozície – netlačia na pílu, nechajú poslucháča, aby sa nadýchol a vychutnal si aj pokojnejšie momenty.

Ak by sa vám málilo z projektov, v ktorých spieva famózny Troy Sanders, skúste určite aj ďalšiu „superskupinu“ Killer Be Killed – v nej sa okrem neho realizujú páni ako Max Cavalera zo Soulfly, Greg Puciato z The Dillinger Escape Plan a Dave Elitch, známy z pôsobenia v The Mars Volta. Ide o oveľa energickejšiu a tvrdšiu muziku ako v prípade Gone Is Gone, kde obrusuje metalové a sludgeové hrany filmový skladateľ Mike Zarin.

No a potom zostáva už len nový Mastodon. Podľa najnovších správ sa bude nový materiál najviac blížiť k progresívnemu opusu Crack The Skye. Opäť pôjde o koncepčné dielo, máme sa rozhodne na čo tešiť. Ale o tom až niekedy na jar, v apríli.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame