Album týždňa: The XX - I See You

Album týždňa: The XX - I See You

Ich rovnomenný debut patril k najvychvaľovanejším nahrávkam za rok 2009, jeho nasledovník Coexist z roku 2012 priniesol kapele prestížnu britskú cenu Mercury. Očakávania od ich tretej štúdiovej nahrávky boli veľké. Možno aj preto to trojici The XX s návratom trvalo takmer päť rokov. Ako sami tvrdia, do nahrávania sa pustili s predstavou hľadania nových zvukov, nenechali sa ničím zablokovať a zanechali dovtedy fungujúce pravidlá. „To, vďaka čomu znieme ako my sami, je kombinácia pokusov a omylov a našich osobností,“ uviedol Oliver Sim v rozhovore pre nytimes.com. Na albume pracovali od marca 2014, skončili v auguste minulého roku.

Aj napriek tomu, že čakanie na nový album The XX bolo dlhé, okolo kapely nenastalo ticho. Pozornosť pútal najmä Jamie XX, ktorý v roku 2015 debutoval albumom In Colour. Na ňom sa predviedol ako majster samplovania a tomu zostal verný aj pri ďalšom albume s materskou kapelou. Už v pilotnom singli On Hold si kapela požičala sampel so skladby od Hall and Oates, na albume si požičali aj kúsok zo skladby od Drakea. The XX jednoducho prišli s tým, čo si na albume Coexist ani nevedeli predstaviť. Jamie XX prinášal nielen nápady, ale album aj spoluprodukoval. Ďalším dôležitým spolupracovníkom kapely bol škótsky producent Rodaidh McDonald. Nahrávalo sa na rôznych miestach – v Londýne, New Yorku, Los Angeles či dokonca v Reykjaviku.

The XX sa po úspechu s predošlými dvoma albumami nerozhodli kráčať osvedčenou cestou a pri novom albume opustili minimalizmus a so skladbami sa tentokrát vyhrali oveľa viac. Nové skladby si dokonca testovali aj na menších koncertoch. Na albume však mnohé z nich skončili v celkom iných verziách. „Boli sme nastavení na to, že sme skúšali naozaj úplne všetko. Počas toho nahrávania vzniklo toľko príšerných skladieb. Mám plný počítač skladieb, ktoré nikdy nikomu nepustíme. Ale vďaka nim sme sa učili a veľakrát sme pochopili, že to, čo spravíte na prvýkrát a rýchlo, je často to najlepšie,“ uviedol Jamie Smith.

Oliver Sim, Jamie Smith a Romy Madley Croft sa podľa vlastných slov nachádzajú v najzásadnejšom období svojho života. Dospeli, veci vidia inak a to sa odrazilo aj na albume I See You. „Počas tých pár rokov sa stalo tak veľa vecí. Prežívame dôležité roky našich životov. Prešli sme si rozchodmi, novými vzťahmi, no predovšetkým sme pochopili význam priateľstva. Máme k sebe bližšie ako kedykoľvek predtým. Aj preto sme album nazvali I See you, lebo vzájomne sa dokážeme vidieť oveľa lepšie,“ uviedol Jamie XX. Názov albumu si kapela požičala zo skladby I'll be Your Mirror od The Velvet Undeground.

The XX čakajú počas najbližších mesiacov predovšetkým koncerty a práve tomu, aby skladby zneli dobre naživo, sa v minulosti prispôsobovali. Tentokrát to ale pustili z hlavy. „Ak na to myslíte až príliš, sami si vytvárate isté hranice. Práve vďaka tomu robíte jednoduchšie skladby, ako by ste chceli. Ľudia o nás hovoria, že naše skladby znejú tak čisto a jednoducho, no práve to sme nikdy nechceli, ale nechali sme sa obmedzovať. Na tomto albume sme to už nedovolili,“ uviedli The XX. Čomu však trojica The XX zostala verná, sú love songy. Aj na albume I See You ich nájdete, no tentokrát sú pozitívnejšie. „Myslím, že takto si tie skladby budeme viac užívať. Je v nich radosť, svetlo a nádej. Nie je to len o nešťastnej láske, ale je to o nás troch, nielen o jednej konkrétnej osobe,“ prezradili The xx.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame