Album týždňa: A Tribe Called Quest - We Got It From Here… Thank You 4 Your Service

Album týždňa: A Tribe Called Quest - We Got It From Here… Thank You 4 Your Service

„V tých časoch, keď všetci tí reperi sa predbiehali v drsnosti, nie že by to dnes bolo inak, oni boli funky a obyčajní. Boli ľudia,“ napísal Bene na svojom divnoblogu o svojich obľúbencoch A Tribe Called Quest.  Treba uznať, že ľuďmi sú stále – na svojom novom albume nepostrádajú ani zamak zo svojej niekdajšej autentickosti.

Po tom, ako sa v roku 1999 rozhádali, po tom, ako v marci tohto roka zomrel jeden z nich, málokto ešte čakal, že A Tribe Called Quest vydajú nový album. Napriek tomu je tu. Volá sa "We Got It From Here… Thank You 4 Your Service“ a nechýba na ňom ani nebohý Phife Dawg. Vyšlo totiž najavo, že ho nahrávali ešte pred osudným marcom, keď si Phifea vzala jeho najväčšia nepriateľka cukrovka. Dokonca aj názov albumu vymyslel on. Nestihol však vysvetliť, čo znamená, a tak mu dodnes nerozumejú ani zvyšní členovia skupiny.

„We Got It From Here… Thank You 4 Your Service“ je prvý album A Tribe Called Quest za posledných osemnásť rokov. A to, čo sa im na ňom podarilo vytvoriť, je podľa mňa fascinujúce. Vytvorili tzv. dokonalý kompromis. Kompromis medzi tým, čo sme na nich vždy mali radi, a tým, čo dokázala hudba v priebehu času. Na albume nechýba typický, jazzom zaváňajúci hip-hopový zvuk, ale ani nové, súčasnejšie znejúce nápady. Pravdu povediac, je to album, ktorý budem ešte chvíľu predýchavať, ešte veľakrát si ho vypočujem, pretože v tých skladbách sa deje toho veľmi veľa. Jeden dobrý nápad strieda druhý.

To, čo ma na šiestom albume A Tribe Called Quest teší najviac, je energia, ktorá z neho vyžaruje. Lebo so starými rappermi je to podobné ako so starými rockermi – stále vydávajú, stále koncertujú, no väčšinou im chýba ten drive, ktorý sme obdivovali v minulosti. Príjemné prekvapenie je, že toto nie je ten prípad. Pri dynamickej hudbe nezaostáva ani flow, ktorý už nie je jednoduchý a oldschoolový ako pred osemnástimi rokmi, sem-tam z neho síce old school dýcha, ale je rýchlejší a ohybnejší. V ničom teda nezaostáva za hosťami albumu, medzi ktorými sú aj Kanye West, Kendrick Lamar, Anderson .Paak, Talib Kweli či Busta Rhymes. A – dve čerešničky na torte – prítomný je aj Jack White či Jarobi White, jeden zo zakladateľov A Tribe Called Quest, ktorý svojich kamarátov opustil po legendárnom debute z roku 1990.

Napriek všetkým dobrým dojmom musím priznať aj jednu výhradu. Mám pocit, ako keby album postupoval ľahkým spádom. Celé dielko je rozdelené na dva disky a pravda je, že prvý disk sa mi páčil viac ako ten druhý. Ako keby sa na ňom dialo toho viac, ako keby bol nápaditejší, ako keby obsahoval viac momentov prekvapenia. No priznám sa aj k tomu, že tento pocit sa po ďalších počúvaniach trochu eliminoval. „We Got It From Here… Thank You 4 Your Service“ je jednoznačne jeden z najlepších hip-hopových albumov tohto roka a pre nostalgikov bude určite ten najlepší.

„A furt to znie tak ľahko ako vtedy, keď sme sa zaľúbili do tej hry zvanej rap a nie a nie sa odľúbiť, nedá sa, ten svet je tak neuveriteľný, že mu musíš uveriť.“ (Bene, divnoblog)

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame