Album týždňa: I, Ced - What Are We Looking For?

Album týždňa: I, Ced - What Are We Looking For?

Soulová scéna hovorí v týchto dňoch najmä o novom albume Solange, mladšej sestry Beyoncé Knowles. Je pravda, že jej nový album je lepší ako všetko, čo dosiaľ vydala, obsahuje veľa „cool“ nápadov a chutí o niečo lepšie ako tohtoročná limonáda jej staršej sestry. Málokto si však všimol, že týždeň pred Solange vyšiel ešte lepší, oveľa vyspelejší album – What Are We Looking For?

I, Ced je producent z amerického St. Louis. Dosiaľ pracoval s menami ako Dâm-Funk, Run The Jewels či Shafiq Husayn, popritom sa snažil preraziť aj sám, ešte pred piatimi rokmi s debutom All In My Mind. Ako sa vyjadril, najväčší rozdiel medzi debutom a druhým albumom spočíva v objeme vlastnej kreativity, ktorú mohol do diela vložiť. Svoj druhý album vydal pod vlastnou značkou MoveNext Media.

Napriek tomu, že progresívnosť máme radi, na albume What Are We Looking For? je sympatické práve to, že sa nesnaží silou mocou ohurovať ani presadzovať vlastné trendy. Tento parket celkom dobre preplnili aj mainstremové hviezdy. Práve naopak, I, Ced sa s chladnokrvnosťou nezávislého umelca necháva unášať na vlastných chilloutových vlnách, bez zbytočného vzrušenia spieva svoje minimalistické spevy, robí v podstate jednoduchý jednoliaty soul, ktorý je však dostatočne hutný a osobitý. Niektoré skladby sú typickými pesničkami, iné skôr slučkami, ktoré majú za úlohu postupne vás namotať.

I, CED si prakticky všetko urobil sám. Sám si zložil hudbu, sám si napísal texty, sám si ponahrával nástroje aj vlastné vokály. Na albume však figuruje aj niekoľko zaujímavých hostí. Asi najznámejším je Thundercat, ktorý nahral basu do vynikajúcej skladby Forever. Mihne sa však aj Jimetta Rose na krásnej I  Am Love či Om'Mas Keith, ktorý v roku 2012 dopomohol Frankovi Oceanovi k soške Grammy.

Je škoda, že si tento album nevšimlo viac kritikov. I, CED je, pravdupovediac, neznáme meno, ešte pred pár mesiacmi som o ňom nevedela ani ja. Ale tí, čo si ho všimli, nemôžu si ho vynachváliť, kanadský magazín Music Is My Sanctuary označil tento album za budúcu klasiku. Takže zatiaľ čo sa I, CED pýta What Are We Looking For – Čo vlastne hľadáme? – ja jednoducho odpovedám: Skúste si vypočuť tento album, možno aj vám bude odpoveďou.

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame