Album týždňa: Vinyl Williams – Brunei

Album týždňa: Vinyl Williams – Brunei

Podľa britského Guardianu ide o noise-pop či duchársky chill wave, na prvé počutie človeku napadnú aj psychedélia, shoegaze a krautrock, a pravdu má i ten, kto jednoducho povie, že Vinyl Williams produkuje silné piesne s osobitou atmosférou, zvukovým impresionizmom a nevyspytateľnými akordickými postupmi.

Z muzikologického hľadiska by istotne bolo čo analyzovať – paralelné akordy, akordická zvukomaľba, modulácia. Laicky vzaté – aj keď viete o čom to celé bude, chcete to s nimi hrať ďalej, od prvej do poslednej noty. Tak hypnoticky pôsobí hudba Vinyl Williams.

Začiatky Vinyl Williams sa viažu k roku 2010, kedy ešte ako sólista vydal Američan Lionel Williams štyri piesne formou digitálnej EP cez bandcamp. Nasledovala zmluva s malým nezávislým labelom a zmienka v britskom Guardiane, v roku 2012 album a účasť na hudobnými bloggermi sledovanom a cenenom mixtape labelu Dummy – Spacebeat.

Brunei je v poradí tretím albumom projektu, ktorý sa z one-man-bandu stal rokmi regulárnou kapelou v zložení Lionel Williams, Ian Gibbs, Billy Winger a James Lake. Údajne si nahrávajú každú skúšku a veľa improvizujú, čo je zvláštne, keďže jednotlivé nahrávky pôsobia ako rýdze kompozície. A propos komponovanie – šéf kapely Lionel Williams je vnukom slávneho skladateľa Johna Williamsa.

Kapela si dáva záležať aj na vizuálnej prezentácii, čo nepochybne súvisí s tým, že frontman Lionel Williams točí klipy aj množstvu iných umelcov – spomeňme len Unknown Mortal Orchestra či dokonca popových Tears for Fears.  

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame