Ali Smith: Jeseň

Ali Smith: Jeseň

Ali Smith, ktorej patrí jeden z najzaujímavejších hlasov anglofónnej literatúry, sa v turbulentnom období roku 2016 rozhodla napísať kvarteto románov nazvaných podľa ročných období, pričom jej pohnútky boli politické.

V románe Jeseň je však osobné politickým. Ali Smith svojím typickým úsporným,  takmer impresionistickým štýlom zachytáva priateľstvo medzi tridsaťdvaročnou vysokoškolskou učiteľkou a storočným Danielom Gluckom.

Elisabeth učí dejiny umenia, ku ktorým ju priviedol Daniel, keď ju v detstve naučil predstavovať si obrazy, ktoré kreslil slovami. „Aké umenie vzíde z týchto čias?“ pýta sa Elisabeth o dvadsať rokov neskôr na jeseň po referende o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Román Jeseň je jednou veľkou skladačkou, kde realistické pasáže z Elisabethinho života, striedajú surreálne Danielove komatózne vízie, keď si predstavuje, ako uviazol v kmeni stromu. Súčasná nálada vo vidieckom Anglicku sa prelína s Danielovými spomienkami na druhú svetovú vojnu, jeho nemecký pôvod, zajatie jeho sestry v Nice.

Pochmúrnu jeseň však prežiari prvý sneh, vianočné svetlá a aj zima sa raz skončí, príde jar a na záver Smithovej kvarteta nás čaká Leto.

jesen--2019-afedicia-klad-smith.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame