Arundhati Roy: Vláda blaženosti

Arundhati Roy: Vláda blaženosti

V románe Vláda blaženosti je všetko, čomu sa jeho autorka Arundhati Roy za uplynulých dvadsať rokov venovala. Ako novinárka a aktivistka je každodennou pozorovateľkou života v Indii a Pakistane, nekonečného konfliktu v Kašmíre a vydedencov žijúcich na periférii v Dillí.

Príbeh sa začína matkou, ktorá zistí, že jej malý syn je aj dievčatko. Aňdžum je hidžrá - muž aj žena zároveň, ktorých v Indii považujú za jediných blažených ľudí. Realita má od takejto predstavy dosť ďaleko najmä v spoločnosti posadnutej rozdielmi akéhokoľvek druhu - kastovníctvom, náboženskou, jazykovou a majetkovou príslušnosťou či sexuálnou orientáciou. Nevraživosť prerastá do násilia a neutíchajúceho krviprelievania.

Aňdžum sa teda presťahuje na cintorín, kde odpočívajú jej predkovia a postaví si tam penzión, kde vládne blaženosť, kde nikdy nikým nepohrdnú, kde privítajú každého vydedenca a outsidera. Stretávajú sa tu nielen ľudia, ale aj ich príbehy, ktoré obyvateľom dodávajú nádej.

Viac ako príbeh konkrétnych postáv je román príbehom súčasnej Indie a jej politických a spoločenských problémov. Autorka skutočne nikoho nešetrí a odkazuje na množstvo skutočných osôb a udalostí - napríklad na zánik urdského jazyka, tragédiu s únikom jedovatého plynu a iné environmentálne kauzy či rôzne politické hnutia bojujúce proti korupcii. Vláda blaženosti je náročná kniha, ktorú treba čítať predovšetkým trpezlivo.

Arundhati.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame