Olivia Laing: Mesto osamelosti

Olivia Laing: Mesto osamelosti

V knihe s podtitulom "O umení byť sám" sa britská esejistka a spisovateľka Olivia Laing venuje téme osamelosti. Potom, čo sa presťahovala do New Yorku za svojím priateľom sa zrazu neplánovane ocitla úplne sama.

V cudzích bytoch, bez práce a bez priateľov našla útechu vo výtvarnom umení a v životoch Edwarda Hoppera, Andyho Warhola či Davida Wojnarowicza. Osamelosť a hanbu, ktorá tento stav sprevádza, rozkladá na najmenšie súčiastky. Ako obyvateľka tohto sveta outsiderov zisťuje, že osamelosť je priestorom, v ktorom vzniklo množstvo umeleckých diel vypovedajúcich o tom, ako sa vysporiadať nielen s osamelosťou a túžbou po kontakte, ale aj s ničivým tlakom spoločnosti a neúprosným odmietnutím.

Olivia Laing spája životopisy umelcov s obrazmi, fotografiami, filmami a psychologickým výskumom. Ponúka iný pohľad na spôsoby, akým s vylúčením bojoval Andy Warhol a do povedomia vrátila neprávom prehliadaného Davida Wojnarowicza.

Práve on svoju frustráciu a hnev premenil na pôsobivé fotografické projekty, grafity, koláže a filmy. V osemdesiatych rokoch bol aj aktivistom počas krízy AIDS v New Yorku. Olivia Laing sleduje, ako sa osamelosť mení vo virtuálnom priestore a ako sa tento svet prelína s našou realitou.

olivia_laing_mesto_osamelosti.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame