Edward St. Aubyn: Nerieš to

Edward St. Aubyn: Nerieš to

Svet upadajúcej britskej smotánky približuje knižná séria o Patrickovi Melrosovi, v Ráne na eFeMku o nej hovorila Aňa Ostrihoňová.

V prvom z piatich viac-menej autobiografických románov o Patrickovi Melrosovi sa čitateľ ocitá na juhu Francúzska uprostred šesťdesiatych rokov, keď má malý Patrick päť a jeho rodičia - surovec a násilný otec David a večne opitá alebo liekmi proti úzkosti nadopovaná matka Eleanor, čakajú hostí.

A hostia sa postupne predstavujú, ide takmer výlučne o odporných, sebastredných Angličanov z vyššej vrstvy, ku ktorým sa z času na čas pridajú nejaké cudzinky, prípadne menej zatrpknutí mladší ľudia. Na juhu Francúzska plánujú stráviť dovolenku a väčšinu času trávia popíjaním alkoholu a vzájomným ohováraním sa.

St. Aubyn túto tragikomédiu opisuje  sarkasticky a vtipne, dokonale kopíruje snobské vyjadrovanie, životnú prázdnotu a najmä krutosť voči ostatným, ktorú takáto otupenosť dokáže v ľuďoch vypestovať. Okrem humorných dialógov autor zachytáva postavy v celej ich komplikovanej odpornosti a vypočítavosti a, ako som už spomínala, z vlastného života čerpá aj filozofické pozorovania o celej tejto smotánkovej vrstve spoločnosti.

patrick-melrose-neries-to-503-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame