Isabel Allende: Japonský milenec

Isabel Allende: Japonský milenec

Knižným tipom k zimným dňom sa stala rodinná sága čilskej spisovateľky Isabel Allende. V Ráne na eFeMku o nej hovorila Aňa Ostrihoňová.

V roku 1939, keď nad Poľskom visí tieň nacistickej hrozby, pošlú rodičia malú Almu Belascovú k príbuzným do opulentného domu v San Franciscu. Kým sa celý svet rúti do vojny, Alma stretáva Ičimea Fukudu, tichého a nežného syna japonského záhradníka, ktorý pracuje v sídle.

Postupne medzi deťmi vzniká silné priateľské puto, ktoré preruší až japonský útok na Pearl Harbor,. Ičimei musí s celou rodinou ako tisícky ďalších japonských občanov v USA odísť do internačného tábora. Po skončení vojny sa však do San Francisca už nevráti a počas celého života sa s Almou stretáva v okamihoch, keď je najmenej vhodné, aby svoj vzťah ukázali svetu.

O tomto príbehu sa však až o desaťročia neskôr dozvedá moldavská opatrovateľka Irina v excentrickom penzióne pre seniorov v San Franciscu, ktorá má vlastný zaujímavý a strastiplný rodinný príbeh.

Isabel Allende nepíše len o prisťahovalcoch, násilne presídlených ľuďoch a rodinných tajomstvách a tragédiách. Píše aj o starnutí, ktoré opisuje s pôvabom a humorom, hoci treba priznať, že starčekovia a starenky, o ktorých sa Irina stará majú okrem nadhľadu aj dar istého privilégia.

allende.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame