Kazuo Ishiguro: Neopúšťaj ma

Kazuo Ishiguro: Neopúšťaj ma

Tentokrát Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku hovorila o veľmi záhadnom románe od nositeľa Nobelovej ceny z literatúru.

Britského autora - nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Kazua Ishigura zajímala alternatívna história. Vedel, že by chcel napísať román o študentoch internátnej školy, ale až keď si v rozhlase vypočul reláciu o pokrokoch modernej medicíny a bioetike, našiel zápletku, či skôr obraz Anglicka, aké nepoznáme.

Rozprávačkou príbehu je tridsaťjedenročná Kathy, bývalá študentka na škole Hailsham, kde sa deti vychovávajú na špeciálne účely. Vzdelávanie je zamerané najmä na to, aby deti toto svoje špeciálne poslanie prijali, a tak sa venujú najmä umeniu. Kým sa Kathy pripravuje na svoj prvý darcovský zákrok a stará sa o iných darcov, rozpráva o svojom živote v škole a vzťahoch s najbližšími priateľmi Ruth a Tommym.

Na jej príbehu nie je nič zvláštne - detské hry, žiarlivosť, nevinná náklonnosť, ale čitateľ sa nedokáže ubrániť pocitu, že celá škola a príbeh troch kamarátov je jedna veľká nočná mora. Rovnako ako čitatelia, ani študenti internátnej školy o svojom pôvode a osude nevedia všetko a celá pravda sa im odkrýva len veľmi pomaly.

Román Neopúšťaj ma prehovára do duše spoločnosti, ktorá je schopná použiť akékoľvek logické kotrmelce na to, aby ospravedlnila nerovnosť, segregáciu, elitárstvo a diskrimináciu. Zároveň je príbehom o zmysle či nezmyselnosti ľudského bytia.

ishiguro.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame