Timothy Snyder: Cesta do neslobody

Timothy Snyder: Cesta do neslobody

“Ako dediči poriadku, ktorý sme nevytvorili, stávame sa svedkami úpadku, ktorý sme nepredvídali.” Aňa Ostrihoňová odporúča.

Takto sa začína epilóg knihy amerického historika Timothyho Snydera venovanej aktuálnym dejinám Ruska, Európy a Ameriky.

Snyder v knihe opisuje cestu od takzvanej politiky nevyhnutnosti k politike večnosti, po ktorej sa Západ a Rusko vydali. Politika nevyhnutnosti tvrdí, že dejiny sa skončili - kapitalizmus a demokracia v roku 1990 zvíťazili nad autoritárstvom a komunizmom. Politika večnosti naopak tvrdí, že dejiny sú pascou, že sa neustále opakujú, recyklujúc starých nepriateľov a strachy.

Keďže Západ sa priklonil k politike nevyhnutnosti a všetko nechal na voľný trh, stal sa náchylným k politike večnosti a krajinám, ktoré ju presadzujú. Snyder to ilustruje na histórii uplynulých 25 rokov od rozpadu Sovietskeho zväzu až po zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta.

Snyder opisuje, akú úlohu v dnešnom svete zohráva internet a akým spôsobom funguje kybervojna. Ako sa spravodajstvo a žurnalistika presunuli k spektáklu a abstraktnosti odtrhnutej od života ľudí, ktorí ich “konzumujú”.

Existuje však spôsob, ako sa z tejto bezcieľnej cesty od politiky nevyhnutnosti k politike večnosti dostať a snažiť sa o rovnostársku spoločnosť. Snyder opisuje jednu z možností takto: “Demokracii by prospelo, keby sa koncepty ,spravodajstva’, ,žurnalistiky’, a ,informovania’ podarilo obhájiť aj na internete. V konečnom dôsledku však sloboda závisí od schopnosti občanov rozlišovať medzi pravdou a tým, čo chcú počuť. Autoritárstvo nenastupuje preto, že by ľudia po ňom zatúžili, ale preto, že strácajú schopnosť odlišovať fakty od želaní.”

cesta-do-neslobody1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame